Hopp til innhold

Frp-politiker ønsket politisk redaktør død på Twitter

«Håper det blir din siste bursdag», skrev lederen for Fremskrittspartiets Ungdom i Bergen til Dagbladets Marie Simonsen på Twitter.

Marie Simonsen

Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen ble ønsket død av en politiker på nettsamfunnet Twitter.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Meldingen ble lagt ut på mikrobloggingstjenesten Twitter ved 2-tiden natt til onsdag og raskt spredt videre av flere norske brukere.

«Håper det ble din siste bursdag @mariesimonsen!», twitret Christoffer Thomsen med Dagbladets politiske redaktør som adressat.

Trussel mot Marie Simonsen

Dette er meldingen som Fpu-politikeren la ut ved 02-tiden natt til onsdag.

Foto: Skjermdump

Thomsen oppgir at han er leder av Fremskrittspartiets Ungdom i Bergen og 26. kandidat for partiet til bystyret.

– Bør ikke unnskyldes

FpU-leder Ole Vanebo

FpU-leder Ove Vanebo tar avstand fra Thomsens twittermelding.

Foto: NRK

Marie Simonsen var selv en av dem som kommenterte meldingen fra Thomsen på Twitter i natt. Hun forteller at det ikke var noen diskusjon mellom henne og FpU-lederen forut for meldingen.

– Jeg har aldri vært i kontakt med ham. Dette kom helt ut av det blå, sier Simonsen som tror Thomsen kan ha latt seg engasjere av gårsdagens dom i saken mellom ambulansesjåføren Erik Schjenken og Dagbladet.

I ærekrenkelsedommen blir blant annet Simonsen kommentarartikler trukket fram.

– Men det er alvorlig å ønske et annet navngitt menneske død. Han ville nok strøket på politisk eksamen. En politisk tillitsvalgt bør ikke unnskyldes for å ha sendt en sånn tweet, sier Simonsen til NRK.no.

Vet ikke om hun vil anmelde

Simonsen sier det alltid er ubehagelig med trusler av denen typen, men at dette er noe man må leve med når man stikker hodet fram. Hun valgte selv å spre meldingen fra Thomsen til sine nær 13.000 følgere for å få den fram i offentligheten.

Hun har foreløpig ikke bestemt seg for om hun kommer til å anmelde Frp-politikeren.

– Han må jo være mindre begavet som sender en sånn melding til en politisk redaktør på Twitter. Jeg håper han ikke var ved sine fulle fem, sier Simonsen.

– Gikk for langt

Overfor NRK legger Christoffer Thomsen seg i dag helt flat og beklager utspillet. Han forklarer at han lot seg engasjere av en debatt på Twitter om konkurranseutsetting av parkdrift, men var ikke selv i direkte i disputt med Marie Simonsen.

– Jeg ble veldig revet med og det gikk for langt, dessverre. Det ble veldig tåpelig, sier Thomsen til NRK.

Thomsen sier at han nå vil ringe Dagbladet og beklage personlig overfor Simonsen.

Han har også slettet den aktuelle meldingen fra sin Twitter-side og la ved 08.30-tiden ut følgende melding.

«Beklager @mariesimonsen og andre som føler seg berørt av d! Dette var ikke lurt og skal ikke skje, det blir pause på Twitter for min del.», og fulgte kort tid etter opp med:

«forøvrig, gratulerer med dagen @mariesimonsen !»

– Må bruke sunn fornuft

Leder i Fremskrittspartiets Ungdom Ove Vanebo sier han tar avstand fra lokallagslederens meninsytring på Twitter:

– Det er helt klart at dette er noe som ikke burde skje. Jeg vet at han har ringt Simonsen og beklaget, og det var på sin plass, sier Vanebo til NRK.

Han sier de foreløpig ikke har tatt stilling til om saken får noen konsekvenser for Thomsens tillitsverv i organisasjonen.

– Hva slags retningslinjer har dere for bruk av sosiale medier i FpU?

– Foreløpig har vi nøyd oss med å gjøre oppmerksom på at sleivete ytringer kan bli slått stort opp. Vi oppfordrer til å bruke normal, sunn fornuft. Det bør være en grei retningslinje, sier Vanebo.

Lang tabbeliste

Det er ikke første gang at politikere og andre får kritikk for å ha lagt ut spontane meningsytringer på Twitter og Facebook.

Varaordføreren i Aure kommune Rita Ormbostad (H) vakte oppsikt da hun kritiserte Melodi Grand prix-vinneren Stella Mwangi på sin Facebook-side.

«Ska kvæss mæ et spyd å handel bongotrommå t dusseldorf! Muli æ ræse te afrika å sjer d derifrå! Her ska det etast gnu!!!! Ska ta me mæ næste års innslag oppatt tænkt æ...», skrev Ormbostad.

Senere trakk hun seg fra alle verv i partiet.

FpU-nestformannen i Sogn og Fjordane meldte seg ut av partiet etter å ha kommet med flere rasistiske utsagn om blant annet øst-europeere på sin Facebook-profil.

Fagbladet Journalistens redaktør Helge Øgrim tabbet seg ut før helgen da han ved en feiltakelse navnga tv-kjendisen som ble arrestert for voldtekt. Øgrim beklaget senere glippen i egen avis og anmeldelsen ble også i ettertid trukket.

I USA fikk den amerikanske komikeren Gilbert Gottfried sparken fra forsikringsselskapet han jobbet i etter å sendt ut flere forsøk på morsomheter om jordskjelvet og tsunamien i Japan.

– Forstår ikke konsekvensene

I motsetning til Facebook hvor brukerne har mulighet til å velge hvem som får lese det de legger ut og har muligheten til å stenge profilen sin, kan hvem som helst følge med på hva du legger ut på Twitter.

Lektor Tarjei Alvær Heggernes ved Høgskolen i Bergen har tidligere advart om at politikere ikke forstår konsekvensene av å ytre seg i sosiale medier.

– Twitter er åpent for alle, og der kan alt bli referert og diskutert, sier høgskolelektoren.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger