Hopp til innhold

Tatovørene ønsker strengere tatoveringsregler

– Det bør innføres 18-årsgrense for tatovering og strengere krav til bransjen, mener Norsk Tatoo union, som organiserer mange av landets profesjonelle tatovører. De siste årene har svært mange unge skaffet seg en tatovering.

Tatovør Kari Kjelskau tatoverer en kundes rygg

VIL HA MER KONTROLL: En kunde får pyntet på tatoveringen sin av Kari Kjelskau som leder Norsk Tatoo union og driver studioet Memento Tattoo. Hun mener norske myndigheter bør innføre strengere kontroll av tatoveringsstudioene i Norge.

Foto: NRK

En fersk undersøkelse MMI har utført på vegne av NRK viser at hver fjerde nordmann under 40 år har en tatovering i dag. Mange har flere, og det er nesten like mange kvinner og menn som har tatovering.

Det største problemet med tatoveringer er nok at folk angrer etterpå, men fargestoffene kan også gi allergiske reaksjoner.

30 prosent av fargene oppfylte ikke kravene

– Blant annet er det mye kvikksølv i rødt fargestoff, som kan han en lang rekke skadevirkninger som hudallergi, sier overlege Joar Austad ved Hudavdelingen på Rikshospitalet.

Også Mattilsynet er bekymret. I en undersøkelse i 2012 blant norske tatoveringsstudioer fant de at 30 prosent av fargene som ble i brukt, ikke oppfylte kravene:

– Farene kan være så mangt: Det kan være bakteirer, virus, sopp, tungmetaller og kreftfremkallende stoffer, sier Ingrid Stavernes Andersen, som er rådgiver og toksikolog i Mattilsynet.

Ber om strengere kontroll

I Norge stilles det strenge krav til hygiene, slik at det ikke skal oppstå noen smitterisiko, verken for pasient eller for tatovøren, men regelverket er likevel mangelfullt.

Det er for eksempel ikke krav om 18-årsgrense for å ta en tatovering, selv om mange tatoveringsstudioer har selvpålagt 18-årsgrense.

– Vi synes det er for få rammer, og vil ha strengere regler, for vi snakker om helsa til kunden når vi gjør et inngrep i huden. Det er ingen lek, sier Kari Kjelskau, som er leder i Norsk Tatoo union.

De organiserer mange av de profesjonelle tatovørene. Hun ønsker seg et strengere og mer enhetlige krav til bransjen, og hevder kontrollen varierer sterkt fra kommune til kommune:

– Først og fremst ønsker vi 18-årsgrense på både å få tatovering og utføre en tatovering, men og en lik standard for alle studioer og kommuner, sier Kjelskau.

Se mer om dette temaet i Forbrukerinspektørene på NRK1 onsdag klokken 19.45.

AKTUELT NÅ