Ønsker seg minner og ikke ting til jul

RØYKEN (NRK.no) – Tingene blir slitt ut, ryddet bort og ofte glemt, men minner fra gode opplevelser har man for resten av livet, sier Hilde Lengali. I hennes familie gir de gjerne en utflukt eller noe godt å spise til jul. Mange nordmenn gjør som dem og demper forbruket under årets gavehandel.

Hilde Lengali

MINNENE TELLER MEST: Hilde Lengali viser fram noen av de hjemmelagde julegavene hun har fått av barna. Familien i Røyken i Buskerud prioriterer opplevelser fremfor dyre julegaver under treet.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Et sedvanlig desembermildvær har pakket Røyken i Buskerud inn i tåke og småregn, men inne hos familien Lengali er adventsstjernen tent i vinduet og lilla lys brenner i lysestaken på kjøkkenet.

«Til Mama» står det på den hjemmelagde trefjøla Hilde viser fram. Den er en av mange hjemmelagde julegaver som har ligget pakket inn under treet hos familien.

Og de er ikke alene om å kjenne det slik. Undersøkelser gjort av DNB og Danske bank, viser at nordmenn oppgir at de vil bruke mindre på julegaver i år enn i fjor.

Gledet seg ikke over alle tingene

– Vi så at ting tok helt av. Det ble altfor mange ting. Barna gledet seg ikke over alt de fikk. Det ble så mange ting at de ikke visste hvor de skulle gjøre av dem og de brukte dem ikke, sier hun.

Og presanger kan det virkelig bli mange av når man har sju barn å feire med. Mamma Hilde Lengali, som er aktiv i Miljøpartiet de Grønne, forteller at ett år tok alle gavene så lang tid at de var ferdige med utpakkingen først langt på natt.

– Mange av disse gavene gikk i stykker etter kort tid også. Da snakket vi med familie og venner og bestemte oss for en forandring, sier hun.

Gir etter behov

Nå prøver familien Lengali å gi bort opplevelser og hjemmelagde ting, men det viktigste er at man gir eller får en gave det virkelig er behov for. Foreldrene er heller ikke opptatt av at alle barna skal få noe som koster akkurat det samme i kroner og øre.

– Jeg prøver å tenke på hva de er glad i og liker. Et år ga alle gavepenger slik at en av gutta fikk en PC, så vi gir sånne ting også. Av opplevelser er nok en romjulstur til badeland en populær gave.

– Men nå har du jo tenåringsbarn også. Blir de glade for en tur til svømmebassenget i julegave?

– De kan også synes at det er gøy. De trenger jo også andre saker og får det, men setter også pris på å få gå ut å spise eller en tur på kino.

Nordmenn bruker i snitt 10.000 kroner på julegaver i år. Men ikke alle kjøper gaver. Anne Rygh Pedersen gir bort hjemmestrikkede plagg og egen chutney.

Se video: Eks-politimester lager julegavene selv.

Gaver som gir minner

Hilde sier at barna også har stor glede av å gi bort gaver som de selv har laget.

– Det gir dem ofte større glede enn å kjøpe en gave. Det gjelder meg selv også. Når jeg er fornøyd med den julemarsipanen jeg har laget er det en stor glede å gi bort, smiler hun.

Hele storfamilien er med på det samme opplegget. For noen år siden ønsket Hildes familie seg penger til en ferie i Spania.

– Det året dro vi med alle de sju barna sørover. Hele familien vår hadde gitt oss penger til feriekassa. Det er en julegave vi fremdeles snakker om.

Hun syns slike gaver er mye viktigere og av en annen verdi enn de mer tradisjonelle julegavene man ofte gir.

– De minnene varer jo hele livet ut, sier sjubarnsmoren til NRK.

SISTE NYTT

Siste meldinger