Hopp til innhold

Frykter eggdonasjon-tabu kan loppe ufrivillig barnløse

Katrina måtte vente 10 år med å få oppfylt drømmen om barn gjennom eggdonasjon. Gynekolog Erling Ekerhovd vil hjelpe flere – men får ikke lov.

Katrina Shirkahn Rayat

HAR VENTET I TI ÅR: Katrina Shirkahn Rayat har en sykdom som gjør at hun nesten ikke har fruktbare egg. Paret måtte reise utenlands og betale hundre tusen kroner for at hun skulle bli gravid.

Foto: Marit Gjellan / NRK

– Jeg gleder meg veldig mye, sier Katrina Shirkahn Rayat (38), mens hun viser fram ultralydbilder av babyen hun har ventet på i ti år.

Katrina Shirkahn Rayat

Katrina Shirkahn Rayat

Foto: Marit Gjellan / NRK

Rayat har en sykdom som gjør at hun nesten ikke har fruktbare egg. Paret måtte reise utenlands og betale hundre tusen kroner for at hun skulle bli gravid.

– De siste årene var livet uten barn veldig meningsløst, sier den vordende moren.

Stadig flere gjør som dem. Ifølge norske leger reiser årlig rundt 200 norske kvinner utenlands for å bli gravide ved hjelp av eggdonasjon.

Internasjonale studier viser også at antall eggdonasjoner har økt i løpet av 2000-tallet.

– Risikerer stor regning og ingen barn

– Jeg har ikke lov til å anbefale klinikker eller si hvor de bør dra eller ikke, for da er jeg med på å veilede dem i noe som er ulovlig i Norge, sier gynekolog Erling Ekerhovd.

Legen har ufrivillig barnløse par på kontoret hver uke. Ifølge ham er eggdonasjon et veldig stort tabu i Norge. Han er bekymret for konsekvensen når barnløse ikke får hjelpen de har behov for.

– De kjenner ikke det medisinske miljøet. Da er det stor risiko for at de gjør feil. Resultatet er at de får en stor regning, og ikke blir foreldre, sier Ekerhovd.

Hvordan skal vi lage barn?

Høyre: – Må respektere loven

Tone Wilhelmsen Trøen

Høyres representant i helse- og omsorgskomiteen, Tone Wilhelmsen Trønen, sier hun forstår ønske tom å få barn, men at man må følge loven.

Foto: Stortinget

Bioteknologirådet mener det bør åpnes for eggdonasjon i Norge, dersom eggene er overskudd fra prøverørsbefruktning. I dag er sæddonasjon tillatt, men ikke eggdonasjon.

Høyre er ett av partiene som er imot eggdonasjon.

– Jeg forstår veldig godt ønsket om å kunne få barn. Det har jeg stor respekt for, men så lenge dette ikke er tillatt i Norge, så må vi respektere at det er loven, sier Tone Wilhelmsen Trøen i helse- og omsorgskomiteen for Høyre.

Gynekologen ønsker et mykere regleverk, slik at leger kan veilede par som trosser norsk lov og reiser utenlands for å bli gravide.

– Jeg tror norske sykehus og klinikker tar hånd om disse pasientene, men vi snakker ikke så mye om det. Min oppgave som lege er å hjelpe mine pasienter. Det vil alltid være pasientene først, politikerne sist.

Babysko

Skuffer og skap er fulle av små kjoler, jakker og sko.

Foto: Marit Gjellan / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ