– Jeg gleder meg veldig mye, sier Katrina Shirkahn Rayat (38), mens hun viser fram ultralydbilder av babyen hun har ventet på i ti år.
Katrina Shirkahn Rayat
Foto: Marit Gjellan / NRKRayat har en sykdom som gjør at hun nesten ikke har fruktbare egg. Paret måtte reise utenlands og betale hundre tusen kroner for at hun skulle bli gravid.
– De siste årene var livet uten barn veldig meningsløst, sier den vordende moren.
Stadig flere gjør som dem. Ifølge norske leger reiser årlig rundt 200 norske kvinner utenlands for å bli gravide ved hjelp av eggdonasjon.
Internasjonale studier viser også at antall eggdonasjoner har økt i løpet av 2000-tallet.
– Risikerer stor regning og ingen barn
– Jeg har ikke lov til å anbefale klinikker eller si hvor de bør dra eller ikke, for da er jeg med på å veilede dem i noe som er ulovlig i Norge, sier gynekolog Erling Ekerhovd.
Legen har ufrivillig barnløse par på kontoret hver uke. Ifølge ham er eggdonasjon et veldig stort tabu i Norge. Han er bekymret for konsekvensen når barnløse ikke får hjelpen de har behov for.
– De kjenner ikke det medisinske miljøet. Da er det stor risiko for at de gjør feil. Resultatet er at de får en stor regning, og ikke blir foreldre, sier Ekerhovd.
Høyre: – Må respektere loven
Høyres representant i helse- og omsorgskomiteen, Tone Wilhelmsen Trønen, sier hun forstår ønske tom å få barn, men at man må følge loven.
Foto: StortingetBioteknologirådet mener det bør åpnes for eggdonasjon i Norge, dersom eggene er overskudd fra prøverørsbefruktning. I dag er sæddonasjon tillatt, men ikke eggdonasjon.
Høyre er ett av partiene som er imot eggdonasjon.
– Jeg forstår veldig godt ønsket om å kunne få barn. Det har jeg stor respekt for, men så lenge dette ikke er tillatt i Norge, så må vi respektere at det er loven, sier Tone Wilhelmsen Trøen i helse- og omsorgskomiteen for Høyre.
Gynekologen ønsker et mykere regleverk, slik at leger kan veilede par som trosser norsk lov og reiser utenlands for å bli gravide.
– Jeg tror norske sykehus og klinikker tar hånd om disse pasientene, men vi snakker ikke så mye om det. Min oppgave som lege er å hjelpe mine pasienter. Det vil alltid være pasientene først, politikerne sist.
- Les også:
Skuffer og skap er fulle av små kjoler, jakker og sko.
Foto: Marit Gjellan / NRK