Ønsker fast legesjekk av menn

Menn bør bli kalt inn til helsesjekk hvert femte år. Det er ett av forslagene til "Mannspanelet" som i dag overleverer sine innspill til likestillingsministeren.

Lege
Foto: Illustrasjonsfoto: / NRK

- Vi ser at kvinner er mye flinkere til å kjenne etter selv og ta ansvar for egen helse. Menn går ofte går til legen når det er for sent, sier Arild Stokkan-Grande, som er stortingsrepresentat for Arbeiderpartiet og leder for panelet.

Derfor foreslår det 32 mann sterke panelet at fastlegene skal innkalle menn til en legesjekk og en samtale hvert femte år.

Mannspanelet ble opprettet av daværende likestillingsminister Karita Bekkemellem i fjor sommer, og i dag skal de overlevere sluttrapporten til den ferske likestillingsministeren Anniken Huitfeldt.

Skoletapere

Panelet har blant annet vært opptatt av hvorfor gutter blir skoletapere, menns rettigheter til barn ved samlivsbrudd og at menn i gjennomsnitt lever fem år kortere enn kvinner.

Stokkan-Grande håper en innkalling til regelmessig legesjekk kan bidra til å bedre statistikken.

- Vi håper å oppnå to ting. Det ene er å avdekke typiske mannssykdommer på et tidligere stadium, slik at vi kan hjelpe flere og unngå at menn dør i unødvendig ung alder. Det andre er å sette fokus på hvordan menn har det både mentalt og når det gjelder å kjenne etter hvordan ens egen helse er, sier Stokkan-Grande.

Lønnsomt

Selv om det vil koste at alle menn skal til legen hvert femte år, så tror Stokkan-Grande at det vil lønne seg i lengden.

- Hvis vi avdekker sykdommer på et tidligere stadium enn vi gjør i dag, kan vi redde flere liv, og vi kan også spare mange kroner i helsevesenet.

Likestillingsministeren får overrakt resten av forslagene fra mannspanelet klokken 10.30 i dag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger