Hopp til innhold

Ønsker seg et kontantfritt Norge i 2020

Organisasjonen Finans Norge mener nordmenn kun bør betale med kort, mobiltelefon eller på nett og håper vi er uten kontanter allerede i 2020.

Betaling med kort

Bare Sverige og Storbritannia har lavere andel kontanter enn Norge. I løpet av årets seks første måneder er det gjennomført nær 744 millioner kortkjøp her i landet.

Foto: Colourbox

Nordmenn tar stadig ut mindre kontanter i butikker og i minibanker. Kontanter utgjør nå kun fire prosent av husholdningens pengebruk, og fem prosent av betalingsmidlene i samfunnet.

Kun Sverige og Storbritannia har lavere andel kontanter.

I løpet av årets første halvår er det gjennomført 743,8 millioner kortkjøp. Det er en økning på 8,6 prosent sammenlignet med fjoråret, viser tall fra Nets og Finans Norge.

– Mindre risiko for ran og sparer oss for store kostnader

Direktør Idar Kreutzer i Finans Norge mener det er gode nyheter.

– For det første reduserer det risikoen for ran. Det øker tryggheten for folk flest. For det andre forebygger elektronisk betaling økonomisk kriminalitet. Det er lettere å spore elektronisk betaling enn kontanter, sier Kreutzer til NRK.

Idar Kreutzer

Idar Kreutzer i Finans Norge mener det er stor gevinst i å kutte ut kontanter.

Foto: CF Wesenberg/Finans Norge

– For det tredje sparer kortbruk samfunnet for store kostnader. Kontanthåndtering koster samfunnet det dobbelte av elektronisk betaling, sier Kreutzer.

Finans Norge håper derfor på et kontantfritt Norge innen 2020, hvor vi enten betaler med kort, mobiltelefon eller på nett.

– Vi har tatt til orde for at Norge kan bli verdens første kontantfrie samfunn, sier Kreutzer.

Vil ikke dette forslaget ramme eldre mennesker?

– Det er nok en myte at de eldre henger så veldig etter. Erfaringen og tallene viser at eldre forbrukere ligger langt fremme, sier Kreutzer.

– Naivt

Det står ikke noe i regjeringserklæringen om et kontantfritt Norge.

Venstres Guri Melby ser ingen grunn til å fremskyve prosessen og påpeker at kontanter er viktige for å kunne leve et sporløst liv.

– Det må være mulig å kunne betale for varer og tjenester uten å registrere seg. I dag er den muligheten aller best ivaretatt ved at det er mulig å bruke kontanter, sier Melby.

– Vi tror også det er naivt å tro at kriminalitet forsvinner ved at man fjerner kontanter. Vi ser allerede i dag at kriminaliteten forflytter seg over til nye områder. Det er like mye svindel av bankkort og av elektroniske betalingsmåter, og vi ser også at nye betalingsmåter, som for eksempel Bitcoin, dukker opp. Muligheten for kriminalitet og svindel er ikke avhengig av hva slags betalingsformer vi har i samfunnet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger