Hopp til innhold

Åpner for ny ekstern gransking av angrepet på Serena Hotel

En samlet opposisjon ber regjeringa vurdere ei ny ekstern gransking av angrepet mot Serena Hotel. Også regjeringspartiene i komiteen stiller seg bak kravet om nye svar.

Thommassen fraktes vekk etter Serena-angrep / brev om gransking (montasje)

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ber regjeringa vurdere ei ekstern granskning av angrepet som tok livet av journalisten Carsten Thommassen. Her sees evakueringen av Thommassen fra Serena Hotel.

Foto: Solum, Stian Lysberg, faksimile fra kontrollkomiteens brev / SCANPIX

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har i dag tatt opp NRKs avsløringer rundt angrepet mot Serena Hotel. NRK kunne i forrige uke avsløre at det kom en detaljert beskrevet trussel mot Serena Hotel bare tre måneder før angrepet som tok livet av den norske journalisten Carsten Thommassen.

Les: Detaljerte planer om Serena-angrep avslørt tre måneder i forveien
Les også:
Alle NRKs saker fra Wikileaks-dokumentene

Angrepet som rammet hotellet 14. januar 2008, skjedde under utenriksminister Jonas Gahr Støres besøk til Afghanistan.

(les dokumentene om Serena-truslene NRK Brennpunkt fikk tilgang til fra varslernettstedet Wikileaks i bunnen av saken)

Avsløringene om at det tre måneder før angrepet kom inn en detaljert trusselmelding svært lik det som faktisk skjedde, har skapt sterke reaksjoner.

Les: Terrorplaner ikke nevnt i rapport

Blant annet er det stilt spørsmål om hvorfor dette aldri kom fram i den omfattende granskningsrunden i månedene etter at det hadde gått galt.

Ber tre statsråder vurdere gransking

Per-Kristian Foss

Per-Kristian Foss ønsker at både justisministeren, forsvarsministeren og utenriksministeren skal se på om ei ekstern granskning er nødvendig.

Foto: NRK

Nå vil Kontroll- og konstitusjonskomiteen ha nye svar fra regjeringa, og ber tre av statsrådene vurdere en ny ekstern gransking av saken.

– Komiteen har blitt enige om å sende et brev til utenriks-, forsvars- og justisminister. I brevet spør vi om de vil sette i gang en uavhengig gransking av Serena-saken, forteller Per-Kristian Foss, som er medlem i komiteen for Høyre.

I tillegg til Høyre stiller resten av opposisjonen seg bak kravene om svar fra regjeringa. Lederen for komiteen kommer fra Fremskrittspartiet, og Anders Anundsen mener det er flere ting som ennå er uklart og som Stortinget fortjener svar på fra de ansvarlige statsrådene.

Les brevene som er sendt de tre statsrådene:

Brev til utenriksministeren om Serena-saken
Brev til forsvarsministeren om Serena-saken
Brev til justisministeren om Serena-saken

– Vi vil blant annet ha svar på hvorfor PST ikke var kjent med denne konkrete trusselen mot Serena Hotel og hvorfor dette ikke ble berørt av granskningene , sier komitéleder Anundsen til NRK.

Med seg har han også Venstre og Krf. Hans Olav Syversen fra sistnevnte vil vite hvorfor ikke all informasjon om trusselbildet kom fram.

– Er det en systemfeil som er årsaken, og hva kan vi fra Stortingets side gjøre for å sikre oss slik at noe lignende ikke kan skje igjen, spør Syversen.

Støtte også fra regjeringspartiet SV

Hallgeir Langeland

Hallgeir Langeland (SV) stiller seg bak kravet om nye svar fra blant annet utenriksministeren.

Foto: Erik Waage / NRK

Brevet, som nå går til tre Arbeiderparti-statsråder, fikk også støtte fra regjeringspartienes representatner i komiteen. SVs representant i kontrollkomiteen ønsker at alt kommer frem nesten to år etter angrepet som tok åtte liv i Afghanistans hovedstad Kabul.

– Her må vi ha alle kort på bordet i denne tragiske saken, sier Hallgeir Langeland fra SV og slutter seg til komiteens ønske om nye svar.

Dermed må statsrådene fra regjeringspartneren Ap regne med å svare på hva som har skjedd i saken, og om det er aktuelt med en uavhengig gransking av forholdene rundt angrepet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre har ingenting imot å få et slikt brev fra kontrollkomiteen.

– Det synes jeg er helt greit. Det er kontrollkomiteens jobb å vurdere om de synes de har et godt nok bilde av situasjonen. Det var en veldig grundig prosess og høring om dette våren 2008, men hvis det er spørsmål utover det skal jeg svare sammen med mine statsrådskolleger, sier Støre til NRK.

Militær etterretning i Afghanistan har fanget opp en lang rekke planer om å angripe Hotel Serena. Disse planene ble avdekket mellom 2005 og terrorangrepet 14. januar 2008 (klikk på titlene i listen under for å lese dokumentene):

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ