Hopp til innhold

Russisk nynazist vil gifte seg i Norge

Aktor la ned påstand om om åtte måneders fengsel for den russiske nynazisten Vjatsjelav Datsik i Oslo tingrett i dag.

Video Vjatsjelav Datsik

VIDEO: Rettssaken mot den russiske nynazisten Vjatsjelav Datsik ble avgjort i Oslo tingrett i dag.

Vjatsjelav Datsik

Vjateslav Datsik innrømmer å ha vært i ulovlig besittelse av våpen.

Foto: Skjermdump / You tube

«Røde Tarzan» er fornøyd med å få bli i Norge, og ønsker nå å gifte seg i landsfengselet. Vjatsjelav Datsik sa seg skyldig etter tiltalen om grovt brudd på våpenloven.

Datsik har de siste månedene sittet varetekstfengslet i Ila landsfengsel for å ha vært i besittelse av flere våpen. Under rettssaken i dag kom det fram at Datsik har et sterkt ønske om å få bli i Norge.

– Han regner med at hvis han blir sendt tilbake til Russland så kan han bli drept, og i alle fall kan han bli utsatt for samme type tortur som han har blitt utsatt for tidligere, sier hans forsvarer Fridtjof Feydt til NRK.

På tampen av rettssaken avslørte russeren at han håper på å få gifte seg i Norge. Han har møtt en russisk kvinne, bosatt i Tyskland, og ønsker å gifte seg, nettopp i fengselet.

LES OGSÅ: «Den røde Tarzan» og russisk nynazisme

Kom til Norge for å drepe

I slutten av september styrtet 29 år gamle Vjatsjelav Datsik, bedre kjent under kallenavnet «Røde Tarzan», inn på Oslo-politiets utlendingsenhetskontor bærende på et ladd håndvåpen.

Formålet med besøket var å søke om politisk asyl i Norge, etter at Dastik hadde rodd over Østersjøen i en robåt, på flukt fra en lukket psykiatrisk avdeling i St. Petersburg.

Etter hendelsen i Oslo ble Datsik umiddelbart pågrepet, og under en ransakelse i tatoveringsstudioet Metal Tattoo fant politiet ytterligere fem våpen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den russiske nynazisten Vjateslav Datsik i retten.

Rettssaken mot den russiske nynazisten Vjatsjelav Datsik ble avgjort i Oslo tingrett i dag. Her er han sammen med forsvarer Fridtjof Feydt.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Erkjenner straffeskyld

I retten erkjente Datsik straffeskyld for våpenbesittelsen, og hevdet at han kom til Norge på oppdrag fra det hemmelige russiske sikkerhetpolitiet (FSB).

Ifølge Datsik hadde han fått i oppdrag å drepe den tsjetsjenske opprørslederen Ahmed Zakajev. Våpnene ble tatt fra russisk politi for å brukes i det planlagte attentatet.

Datsik hevder at FSB lovte ham at hvis han klarte å gjennomføre attentatet på Zakajev skulle han selv slippe straff, og en av hans beste venner, som soner en livstidsdom i Russland, ville bli sluppet fri.

Til NRK bekrefter 29-åringens forsvarer at hans klient skal ha jobbet for russisk politi, men understreker at det er viktig for ham å ikke utleveres til Russland.

Frykter tortur i Russland

– Det er ingen uenighet om våpenbesittelsen mellom Datsik og politiet. Datsik tok i mot dommen med åpne øyne og uten innvendinger. Det som er spørsmålet er om Datsik ikke skal ha rett til asyl i Norge, sier Feydt.

Feydts ønske er at Datsik skal få oppholdstillatelse i Norge etter endt soningstid. Selv om russeren allerede har fått avslag på én søknad om politisk asyl, har han ingen planer om å gi seg.

– Norge er bundet av internasjonale konvensjoner som hindrer oss i å sende hjem mennesker som risikerer tortur, dødsstraff eller annen nedverdigende behandling, presiserer Feydt.

Han fremhever at Norge ikke står i posisjon til å bryte den internasjonale menneskerettighetsloven kun fordi vi ikke ønsker å ta ansvar for den russiske nynazisten.

– Vi må ta ansvar også for folk vi ikke liker, understreker han til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vjateslav Datsik i retten med forsvarer Fridtjof Feydt

Datsik sammen med forsvarer Fridtjof Feydt.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

Vil ha Datsik ut av Norge

Både norske og russiske myndigheter har tidligere uttrykt ønske om å få Datsik ut av Norge.

Russiske myndigheter ønsker ham utlevert fordi de mener at han ikke har sonet ferdig en straff for et ran i 2007. De hevder også at han er alvorlig psykisk syk. Datsik er kjent i hjemlandet som tidligere kampsportutøver og selverklært nynazist.

Den norske regjeringen har heller ikke lagt skjul på at de ikke ønsker å ta ansvar for russeren. Justisminister Knut Storberget uttalte tidligere i høst at han jobbet for å få Datsik ut av Norge.

– Jeg jobber nå med at Datsik ikke skal bli så veldig mye lenger i norsk fengsel. Dette fordi han skal ut av Norge, sa Storberget til NRK i november.

Under et intervju NRK gjorde tidligere i høst kom det klart frem fra Datsiks side at han foretrekker norske fengsel fremfor de russiske.

– Sammenlignet med det fengselet jeg satt i før er dette hotell av kongelig klasse. Jeg skjønner slett ikke at de kaller dette fengsel, sa han til NRKs journalist.

Video Vjatsjeslav Datsik blir intervjuet av NRK

VIDEO: Se NRKs intervju med Vjatsjeslav Datsik her.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger