Hopp til innhold

Omtaler prinsessen som «heks»

Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland går til knallhardt angrep på prinsesse Märtha Louise.

Hanne Nabintu Herland

Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland går hardt ut mot prinsessen.

Foto: Arild Jonsjord / NRK

I et intervju med TV2 Nyhetskanalen omtaler Herland prinsessen som «en heks, som må frasi seg sin prinsessetittel.»

Bakgrunnen er at prinsessen i et intervju med Stavanger Aftenblad sa at hun har kontakt med døde mennesker og kan hjelpe kursdeltakere å komme i kontakt med de døde.

Vil ikke ha kontakt med døde

Uttalelsene skapte bråk, og særlig Den norske kirke, med biskop Olav Skjevesland i front, gikk ut hardt.

Det er Det Norske Misjonsselskap som leier ut sitt konferansesenter i Sola til prinsessens seminar med engleskolen Astarte Education denne uken.

Video Märtha Louise møter pressen

I dag starter prinsesse Märtha Louise og hennes kollega Elisabeth Samnøy opp engleseminaret på Sola i Rogaland.

Foto: Nyhetsspiller

- Vi åpner for at folk skal få fremstille sine ting, selv om vi er uenig i det. Men vi vil ikke ha noen religionsutøvelse i strid med den kristne religion, og vi har sagt veldig klart nei til kontakt med de døde, sier generalsekretær Kjetil Aano i Misjonsselskapet til NRK.

- Kan skade mennesker

Religionshistoriker Hanne Nabintu Herland sier at «vi ikke kan tolerere at prinsesse Märtha Louise står frem som heks og spiritist som maner ånder».

Herland mener at prinsessen må si fra seg prinsessetittelen, og at hun bringer skam over Kong Harald som overhode for Den norske kirke.

– Dette handler om spiritisme, heksekunst og magi som har til hensikt å kontakte såkalte døde og drive med åndemaning. Det står i en sterk kontrast til religionene som søker Guds godhet til å få hjelp til å bli bedre mennesker i samfunnet, sier hun til TV-kanalen.

Hun mener Märthas spirituelle kurs kan skade menneskene som deltar.

– Det er spiritisme når man gjør forsøk på å ta kontakt med de dødes ånder. Det er å skade andre når man tar på seg en yppersteprestelig rolle, og som medium skal styre og tale inn i menneskers liv. Vi har vår kristne, humanistiske, rasjonelle kulturarv som står i sterk kontrast til denne typen okkult vekt på egosentrisme og spektakulære følelsladde åndelige fenomener, sier Herland.

AKTUELT NÅ