Hopp til innhold

Omstridt imam fortsetter

Imamen som har fått kraftig kritikk for å ha deltatt på en demonstrasjon til støtte for en henrettet attentatmann i Pakistan, fortsetter i jobben. I dag holder han pressekonferanse.

Nehmat Ali Shah

Imam Nehmat Ali Shah holdt fredag en pressekonferanse i moskeen på Grønland i Oslo. Styreleder Ghulam Sarwar til høyre.

Foto: Iram Ansari / NRK

Nehmat Ali Shah er imam i Norges største moské, Central Jamaat Ahle-Sunnat på Grønland i Oslo.

Flere har krevd at han må gå av etter at det ble kjent at han hadde vist støtte til Mumtaz Qadri, som ble henrettet i februar etter å ha blitt dømt for drapet på guvernøren Salman Taseer i 2011.

På en pressekonferanse fredag opplyser imidlertid styreleder Ghulam Sarwar at Shah fortsetter som imam.

– Vi har diskutert dette med imamen. Han har bekreftet at han ikke har den tankegangen. Han har gjort en god jobb, og styret kan ikke si opp jobben hans, sier Sarwar.

Sarwar understreker at moskeen ikke har noen tilknytning til organisasjoner i utlandet.

Del av video som ble lagt ut på Facebook der imamen deltar i en religiøs minnemarkering for en drapsmann i Pakistan. Imamen jobber i Central Jamaat E-Ahle-Sunnat-moskeen i Oslo som har 6000 medlemmar.

VIDEO: Nehmat Ali Shan under minnemarkeringen i Rawalpindi i Pakistan.

– Vi har aldri støttet terror

Han sier han var på et privat besøk i Pakistan, og deltok på en religiøs samling som vanligvis holdes 40 dager etter at noen har dødd.

– Dersom det har blitt tolket feil ved å delta, beklager jeg det. Jeg burde ikke ha vært der og involvert meg i politikk. Fokuset har vært feil. I stedet for å høre hva jeg har sagt, har bare bildet av at jeg har vært der blitt brukt til å skape et feil bilde, sier han.

Imamen sier han er opptatt av å følge norske lover og regler, og avviser at han støtter Qadri.

– Vi har ikke opptrådt ulovlig her. Vi har aldri støttet terror eller andre ulovligheter, verken her eller utlandet. Vi har alltid fordømt terrorhandlinger uansett om det er mot kirker i Pakistan eller synagogen i Oslo, sier Shah.

Han vil ikke mene noe om blasfemiloven i Pakistan.

– Hvert land bestemmer sine egne lover. Hva jeg mener har ikke noe å si. Blasfemiloven er laget for å skjerme de hellige, og jeg følger profeten min akkurat som kristne følger Jesus, sier han.

Ambassadør: – Problematisk

Aftenposten skriver at Pakistans ambassadør til Norge, Riffat Masood, også mener Shahs engasjement er problematisk.

Moskeens styre har tidligere tatt avstand fra Shahs deltakelse. Styrelederen sier at styret fortsatt ser på deltakelsen som problematisk, men at de tror på imamens forklaring.

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan.

I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

Shah har vært tilknyttet moskeen siden 1992. Han ble angrepet med kniv i 2014 etter flere trusler mot moskeen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ