Omskjærere tilbyr seg å komme

Kvinnelige omskjærere bosatt i Storbritannia og Nederland har tilbydd seg å komme til Norge og de andre skandinaviske landene og gjennomføre omskjæringer. Ifølge VG skal omskjærere fra Somalia komme til Norge og kjønnslemleste jentebarn.

Hanne Kristin

Hanne Kristin Rodhe opplyser om at politiet får stadig tips om omskjæring.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Leder av vold og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt, Hanne Kristin Rohde, sier til avisen at politiet stadig får informasjon om at det skal skje omskjæring av jentebarn.

– Vi har også fått tips om at helsepersonell i Norge skal ha utført omskjæringer, noe som er enda mer alvorlig, sier hun.

Kjønnlemlestet sine døtre

Fredag ble en person for første gang siktet for kjønnslemlestelse i Norge, da en gambisk far ble varetektsfengslet i fire uker mens hans gravide kone ble sluppet fri mot inndragning av pass og meldeplikt.

Foreldrene fra Gambia er siktet for kjønnslemlestelse av fem av sine seks døtre i alderen 5 til 14 år.

Jentene er født og oppvokst i Norge og er norske statsborgere.

Fire av døtrene bor i Gambia hos det som omtales som mor nummer to. Politiet har uttrykt at det kan bli vanskelig å få jentene hjem til Norge.

Ekteparets forsvarer uttalte lørdag at moren vil kjempe for å få tilbake de to døtrene som er tatt hånd om av barnevernet.

LES OGSÅ: - Kjønnslemlestet barna

Krever avgang

Lørdag krevde informasjonsleder Hege Storhaug i Human Rights Service at helseminister Sylvia Brustad (Ap) må gå av.

Bakgrunnen var at Brustad kommenterte en rapport fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som viste at det kun var 15 rapporterte tilfeller av kjønnslemlestelse de to siste årene, med å si at det holdningsskapende arbeidet virker. Brustad sa også at 15 tilfeller er for lite til å innføre obligatorisk helsesjekk av jenter.

Flere har vært skeptisk til om rapporten virkelig reflekterer det virkelige omfanget av kjønnslemlestelse i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger