Hopp til innhold

Frykter at halvparten av bingohallene forsvinner

Bingoomsetningen stuper etter at myndighetene har strammet inn reglene. Nå er det krisestemning i bransjen, men Kulturdepartementet er fornøyd.

Databingoautomat

Regelen om at det skal gå 30 sekunder mellom hver trekning på databingo, ser ut til å være svært effektiv. Spillerne rømmer fra bingohallene.

Foto: Paal Wergeland / NRK

Mina Gerhardsen

Det er politisk enighet om at omsetningen skal ligge rundt 2006-nivå, det vil si rundt to milliarder kroner, sier statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen.

Foto: Kulturdepartementet
Tage Gullbrandsson

Tage Gullbrandsson i Norges Bingo- og Lotteriforbund frykter at så mange som halvparten av alle bingohallene vil forsvinne.

Foto: Privat

Bingobransjen har nærmest kollapset etter nyttår. Omsetning stuper. Enkelte aktører melder om en svikt i omsetningen på 60 prosent. Noen har allerede gitt opp og pakket sammen.

– Ja, det er krise nå, sier Tage Gullbrandsson i Norges Bingo- og Lotteriforbund. Han frykter at så mange som halvparten av alle bingohallene vil forsvinne.

Gullbrandson har vært i mange møter med bransjen og myndighetene etter nyttår.

– La meg understreke at vi har en god dialog med myndighetene. Vi visste at Kulturdepartementet ville dra i bremsen, men nedgangen er for stor. De har strammet inn for mye og for fort, mener Gullbrandsson.

Større enn Lotto og Vikinglotto

Siden 2006 opplevde bransjen en voldsom vekst, en fordobling i antall haller og bruttoomsetningen økte fra 1,8 milliarder kroner i 2006 til 5, 6 milliarder kroner i 2010.

Omsetningen var dermed like stor som Lotto og Vikinglotto til sammen. Grunnen til dette, er at gevinstautomater, altså de vanlige spilleautomatene, ble forbudt 1. juli 2007.

Spillbransjen svarte med å tilby såkalt databingo, automater som lignet de gamle, men som spilles i de tradisjonelle bingolokalene. Databingo ble en gullgruve for bingoentreprenørene.

Flere nye entreprenører satset knallhardt på denne formen for bingo. De som tidligere spilte bort pengene sine på automater i kjøpesentrene, begynte å spille på databingoautomater. Kulturdepartementet har ønsket å reversere denne utviklingen.

– Det er politisk enighet om at omsetningen skal ligge rundt 2006-nivå, det vil si rundt to milliarder kroner. Etter 2006 har vi sett en markant vekst på bingoområdet. Det har tydeliggjort behovet for regulering, sier statssekretær i Kulturdepartementet Mina Gerhardsen til NRK.no.

Har dere nå fått kontroll med bransjen?

– De første tallene etter nyttår viser at omsetningen på bingo har gått ned, særlig på databingo. Omsetningen på hovedspillet er stabilt. Dette er akkurat det vi ønsker å oppnå med regelverksendringene vi har innført, sier Gerhardsen.

Dobling i henvendelser til Hjelpelinjen

Hun sier veksten først og fremst skyldes utviklingen av de elektroniske spillene, først bingoautomater og etter at disse ble forbudt, databingo.

Økningen førte til at antallet henvendelser til Hjelpelinjen for spilleavhengige om databingo doblet seg i 2011 i forhold til året før.

– Dette viser at disse spillene har gitt pengespillproblemer. Det har vært viktig for oss å begrense utviklingen av nye spillproblemer på det norske pengespillmarkedet, og derfor har vi satt inn reguleringstiltak, særlig når det gjelder antall terminaler og funksjonalitet på disse, sier Gerhadsen.

Taper mer enn forventet

En av de største bingoaktøerene i landet, OK Bingo, med 28 haller, har opplevd en nedgang på over 60 prosent på databingospill i forhold til januar 2011.

– Omsetning har gått mye mer ned enn vi forventet, og lite av omsetning har gått over til hovedspill eller Belago-maskiner fra Norsk Tipping, sier styreformann Dag-Arne Berge til NRK.no.

Belago er Norsk Tippings «snille bingoautomater», som ble innført i fjor. Problemet er at automaten så langt har vært lite populær blant bingospillerne.

Gullbrandsson sier hovedsporet til myndighetene var at bingoene skulle ha tre bein å stå på. Hovedspillet bingo, sidespillet databingo og utbetalingsautomater, senere gitt navnet Belago.

– For å få redusert spillavhengighet og for å få Belago konkurransedyktig valgte man å bremse trekningshastigheten på databingo mens Belago går med kontinuerlige trekninger i praksis.

– Målet var jo at man skulle få vridd omsetning til hovedspillet og gi Belago innpass, det vil si å å styrke tradisjonelle bingoer. Intet av dette er oppnådd, sier Gullbrandsson.

I første omgang stenger OK Bingo fem haller. – Vi får se hva som skjer fremover, før vi eventuelt stenger flere, sier Berge til NRK.

Strenge regler

En av de mest effektive regelendringene, er den såkalte 30 sekundersregelen. Regelen sier at det må gå minimum 30 sekunder fra et spill er ferdig før det kan foretas en ny trekning.

Gullbrandsson mener dette for strengt. Han tror folk mister interessen.

– Spenningen er helt borte. Når skjermene er svarte i 30 sekunder gidder ikke folk. De mister interessen, sier han. Nå sitter de hjemme og spiller på internett, og det vel ikke noe bedre, sier Gullbrandsson.

NRK kjenner til at enkelte aktører i bransjen har prøvd å omgå de nye reglene ved å tilby spillere et såkalt "gratis spill" i 30-sekunderspausen. Dette tillater ikke Lotteritilsynet, derfor har derfor sendt ut flere pålegg om endringer.

Foreninger mister støtte

Bingoentreprenørene er pålagt å støtte lokale foreninger og organisasjoner med 15 prosent fra hovedspillet, og 30 prosent fra sidespill som databingo.

Atle Hamar i Lotteritilsynet har tidligere uttalt til NRK at hovedformålet med bingo å regulere et overskudd til lotteriverdige formål, som blant annet gir ganske mye til kultur og idrett og andre samfunnsnyttige formål. I løpet av 2012 vil mye av denne støtten være borte.

Statssekretær Mina Gerhardsen sier departementet nå må finne den gode balansen mellom penger til gode formål og beskyttelse mot skadelig spill.

– Foreninger og lag økte sine inntekter fra 130 millioner kroner i 2006 til 329 millioner kroner i 2010 som følge av en vekst i bingomarkedet.

– Dette er en direkte følge av utviklingen av elektroniske spill. Nå ser vi at antallet som melder om problemer med spill øker. Da er det viktig for oss å se på vilkårene for spillevirksomheten, slik at også bingovirksomheten drives samfunnsmessig forsvarlig, sier Gerhardsen.

AKTUELT NÅ