Oljetopp lover ny gullalder for oljenæringen: – Vi ser for oss en kraftig vekst

Oljenæringen lover ny gullalder og tusenvis av arbeidsplasser de neste fire årene i ny rapport. Men bare hvis ingen i regjeringsforhandlingene på Hadeland tukler med skatteordningene deres.

Johan Sverdrup-feltet sett fra luften

I dag legges det frem en rapport som viser sterk vekst i norsk olje- og gassektor de nærmeste årene. Bildet viser Johan Sverdrup-feltet fra luften.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk Olje og Gass kommer i formiddag med fremtidsutsikter i en rapport om norsk olje- og gassnæring.

Rapporten baserer seg på hva selskapene som driver med olje og gassutvinning i Norge tror om fremtiden

Advarer mot skatteendringer

– Vi ser for oss en kraftig vekst fra 2018 til 2019. Og vi vil også ligge høyt i de etterfølgende årene, sier Schjøtt-Pedersen.

Une Bastholm og Karl Eirik Schjøtt Pedersen var uenige om hvordan norsk olje- og gassektor ser ut i fremtiden i dagens Politisk kvarter.

Han advarer samtidig de som forhandler om en mulig ny regjeringsplattform mot å tukle med skatteordningene i oljenæringen.

– Hvis det skulle oppstå usikkerhet om rammevilkårene vil investeringene enten bli avlyst eller utsatt. Da vil vi i stedet få et dramatisk fall i investeringene, sier han.

På Hadeland foregår nå regjeringsforhandlinger mellom de fire partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Det er ventet at særlig Venstre vil fremme forslag som kan få konsekvenser for oljenæringen.

– Fått farten opp

Une Bastholm, nasjonal talsperson i Miljøpartiet de Grønne mener oljenæringen er en døende næring.

– Energimarkedet endrer seg ekstra fort nå fordi vi har klimaendringer som er livstruende for eksistensen til veldig mange arter, inkludert menneskene. Og det gjør at veldig mange stater nå har fått opp farten på å bygge ut alternative energikilder, sier Bastholm.

Schjøtt-Pedersen mener derimot at oljebransjen er en del av løsningen.

– Den store tanken er at når vi kan trekke co2-utslipp ut av gass som vi skal selge til Europa, så vil vi selge en gass som er uten utslipp der vi i dag har en gass som er med utslipp, mente Schjøtt Pedersen.

– Dette er tøv

Une Bastholm avviser den argumentasjonen.

– Dette er en av fortellingene som Norsk olje og gass har ønsket å fortelle oss i veldig mange år, at norsk olje og gass er renere enn all annen olje og gass, sa Bastholm, og la til:

– Det er dessverre sånn at de store utslippene fra olje og gass skjer i det de brukes. Og det er ikke i Norge, det er etter at vi har sendt olje og gass ut av landet.

– Dette er tøv fra Miljøpartiet de Grønne, sa Schjøtt-Pedersen i debatten.

– Du kan ikke si at jeg snakker tøv, når det jeg sier er sant, repliserte Bastholm under dagens Politisk kvarter på NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger