NRK Meny
Normal

Oljesvar kommer til neste år

(Folkets Hus) Arbeiderpartiets landsmøte vedtok i dag å utsette avgjørelsen om leteboring utenfor Lofoten til Senja til neste år.

Avstemning på Ap-landsmøte om olje i nord
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Arbeiderpartiet hadde ikke klart å samle seg om en felles uttalelse om oljeboring i nord. Dermed ble det kampvotering på partiets landsmøte.

Klart flertall

Flertallet, 197 delegater, stemte for forslaget til redaksjonskomiteens forslag, som sier at Arbeiderpartiet vil ta stilling til leteboring i de aktuelle områdene ved behandlingen av forvaltningsplanen neste år.

Dette har hele tiden vært partiledelsens klare ønske.

Det betyr at partiet til neste år kan komme til å vedta å åpne områdene for boring.

102 delegater stemte for mindretallets forslag.

I dette forslaget het det at Arbeiderpartiet ikke vil åpne områdene fra Lofoten til Senja for petroleumsvirksomhet på nåværende tidspunkt, men «er åpen for å revurdere vårt standpunkt i forbindelse med rulleringen av Forvaltningsplanen i 2010 hvis det gis nye, miljøfaglige råd som endrer situasjonen vesentlig».

Stridssak

Spørsmålet om det skulle åpnes for petroleumsvirksomhet i områdene utenfor Lofoten til Senja, har vært en av de store stridssakene i forkant av Ap-landsmøtet.

Fiskeriminister og nestleder i Arbeiderpartiet, Helga Pedersen, argumenterte før landsmøtet om at man skulle vente med å ta stilling til spørsmålet til neste år fordi vi i Norge har lang erfaring med å kombinere petroleumsvirksomhet med miljøhensyn og annen næringsvirksomhet.

Hun trakk også frem et ønske om å ta i bruk ressursene i nord for å skape ny aktivitet i landsdelen.

AUF gikk før redaksjonskomiteen la frem sin innstilling i dag bort fra sitt forslag om varig vern og støttet Buskerud og Sør-Trøndelags mindretallsforslag.

En del i AUF håpet med det at flere kan støtte mindretallets forslag, og ungdomspartiets leder Martin Henriksen sier til NRK han er fornøyd med at så mange som en tredel av delegatene stemte for mindretallets forslag.

- Dårlig miljøvalg

Gunnar Kvassheim (V), leder for Stortingets energi- og miljøkomité, kaller Ap-landsmøtets vedtak for et dårlig miljøvalg.

- Arbeiderpartiet er det eneste partiet uten klart standpunkt i det største miljøspørsmålet før valget, nemlig spørsmålet om oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen, sier Kvassheim.

- Partiet fremstår som et dårlig miljøvalg. Det skrev seg inn i norsk miljøhistorie da Jens Stoltenberg felte Bondevik I regjeringen for å bygge gasskraftverk uten rensing på Kårstø. Nå har man åpenbart ambisjon om å gjøre nok en miljøtabbe, mener han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger