NRK Meny
Normal

Oljeselskaper i full krangel om milliardverdier på Sverdrup

Bare fem dager før olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal få overlevert utbyggingsplanene for det gigantiske Sverdrup-feltet i Nordsjøen, krangler oljeselskapene om hvordan verdiene skal fordeles.

Bare fem dager før olje- og energiminister Tord Lien (Frp) skal få overlevert utbyggingsplanene for det gigantiske Sverdrup-feltet i Nordsjøen, krangler oljeselskapene om hvordan verdiene skal fordeles.

Forhandlingene om Sverdrup-feltet har gått i vranglås. Disse fem selskapene krangler om milliardverdier i det som blir beskrevet som det største industriprosjektet i norsk historie.

På den ene siden av konflikten står statens eget oljeselskap Petoro og Det Norske som eies av Kjell Inge Røkke, mens svenske Lundin Oil og danske Mærsk står på den andre siden. I midten står Statoil som er operatør og største eier.

En kilde nær forhandlingene sier til NRK at Petoro og Det Norske frykter at verdier blir tilført Lundin og Mærsk på bekostning av norske interesser.

Forhandlingene står i stampe

Tord Lien

Stiden mellom de fem selskapene har ført til krisemøte hos olje- og energiminister Tord Lien (Frp)

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Oljeverdiene på Sverdrup-feltet tilsvarer et norsk statsbudsjett, og Statoil har estimert at utbyggingen gir totalt 55.000 årsverk.

Olje- og energiminister Tord Lien sier han har lagt betydelig press på selskapene for at enighet skal oppnås i de kommersielle forhandlingene.

– Det handler om milliardverdier, og norsk leverandørindustri er helt avhengig av at prosjektet går etter tidsplanen, sier Lien til NRK.

For få dager siden var det krisemøte hos olje- og energiministeren der alle selskapene møtte - med både toppsjefer og styreledere. Der skal statsråden ha blitt fortalt at forhandlingene står i stampe og at det blir svært vanskelig å komme til enighet.

Statoil har allerede gått ut og sagt at utbyggingsplanen skal overleveres statsråden fredag den 13. februar. Til NRK sier den nye konsernsjefen i Statoil, Eldar Sætre, at han er helt overbevist om at det skal bli en god og solid utbyggingsplan.

Nye forhandlingsruder

Sverdrup-feltet er ett av de største feltene på norsk sokkel noensinne, og oljen er billig å utvinne.

Bakgrunnen for striden om verdiene, er at feltet egentlig er to felt som er slått sammen til ett. Dermed tar selskapene med seg ulike eiendeler inn i lisensen og det har vist seg vanskelig å verdsette de ulike reservene.

Tidlig i neste uke møtes selskapene til nye forhandlingsrunder, men etter det NRK får opplyst er avstanden stor mellom partene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger