Hopp til innhold

Oljeprisfallet et sjokk for norsk økonomi

Oljeprisen fortsetter å falle som en sten. Statsminister Erna Solberg sier at i en krevende tid har norsk økonomi fått et oljesjokk som var umulig å forutsi.

Statsminister Erna Solberg på NHOs årskonferanse

Mange gleder seg over lave renter. Men lave renter er dårlig nytt, sier statsminister Erna Solberg på NHOs årskonferanse.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Svak vekst i internasjonal økonomi, klimakrisen og eldrebølgen setter norsk evne til omstilling på store prøver, mener statsminister Erna Solberg (H).

– Midt oppe i alt dette opplever Norge et sjokk som påvirker næringsstrukturen ytterligere. Det kraftige oljeprisfallet var ikke noe vi kunne forutse, sa statsministeren i sitt innlegg under NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

Frem til sommeren 2014 var oljeprisen i fire år over 100 dollar fatet. Siden da har den falt som en sten, med store utfordringer for norsk økonomi som resultat.

Solberg sier til NRK.no at det gjør at dette gjør at omstillingen som ligger foran oss blir tøffere.

– Vi visste at det ville komme et lavere aktivitetsnivå i olje- og gassektoren. Men oljeprisfallet har gjort aktivitetsnivået mye lavere. Det gjør at omstillingen blir tøffere og at behovet for kortsiktig stimulering av aktiviteten blir større, sier statsministeren.

Direktesending fra NHOs årlige konferanse i Oslo Spektrum

Følg NHOs årskonferanse direkte i denne strømmen.

– Lave renter dårlig nytt

Rett før klokken 11 torsdag har Oslo Børs falt nesten 4 prosent. Samtidig fortsetter oljeprisen å falle, til 33 dollar fatet.

Statoil-aksjen faller 5 prosent, og aksjonærene taper nye milliarder.

Fra talerstolen i Oslo Spektrum kommenterer statsministeren utfordringene som norsk økonomi står overfor.

Folk flest med store lån har fått lavere rentekostnader med kraftig fallende renter. Men at husholdningene gleder seg over et lavt rentenivå, er ingen god nyhet, mener Solberg.

– Lave renter er et dårlig tegn, et tegn på mangel på gode prosjekter og på at økonomiene trenger medisinering, sier statsministeren.

– Må ha flere vinnere i fremtiden

Hun er likevel optimistisk med tanke på utviklingen i norsk næringsliv.

– Jeg sier ikke det for å bagatellisere endringene vi står overfor. Jeg sier det for å påpeke at norske virksomheter er vant til denne type omstilling, framholder hun. Solberg sier politikerne må legge forholdene til rette for næringsutvikling, samtidig som flere inkluderes i arbeidslivet.

Hun mener to mål er særlig viktige i årene som kommer:

1) Vi må har flere norske bedrifter som vinner frem internasjonalt

2) Flere må vinne frem i arbeidslivet i Norge, sier statsministeren.

Erna Solberg har store forventninger til effektene av den teknologiske utviklingen av gressklippere fremover.

Statsministeren la også en liten vits inn i dagens foredrag.

AKTUELT NÅ