Oljeprisen stuper etter mislykket OPEC-møte

Oljeprisene har i morgentimene falt med over fem prosent etter at medlemslandene i oljekartellet OPEC ikke klarte å bli enige om å bremse oljeproduksjonen.

Iransk kvinne fyller bensin i Teheran.

IRAN SIER NEI: Iran nekter å gå med på en avtale om å bremse oljeproduksjonen etter at noen av de mest tyngende internasjonale sanksjonene mot landet ble opphevet i januar. På bildet fyller en iransk kvinne bensin på en bensinstasjon i hovedstaden Teheran.

Foto: TIMA / Reuters

Qatars energiminister Mohammed bin Saleh al-Sada

Verten for OPEC-møtet, Qatars energiminister Mohammed bin Saleh al-Sada, forklarer hvorfor landene ikke ble enige.

Foto: KARIM JAAFAR / Afp

Kort tid etter at børsene i Asia åpnet mandag var oljeprisen gått ned med over fem prosent.

Et fat nordsjøolje med levering i juni ble omsatt for 40,87 dollar fatet rett etter midnatt norsk tid, en nedgang på 2,23 dollar, eller 5,19 prosent. Klokken 8 mandag hadde prisen på nordsjøolje tatt seg en del opp igjen. Et fat kostet da 41,34 dollar.

Rett etter at Oslo Børs åpnet klokken 9 var oljeprisen litt ned igjen og lå på 40,68 dollar. Utover formiddagen fortsatte oljeprisen å svinge.

På forhånd spådde analytikerne at oljeprisene kunne komme til å falle så mye som 10 prosent som følge av det mislykkede OPEC-møtet. Andre mener at det ventede prisfallet ikke ville bli langvarig.

– At vi får et fall på 10 prosent i løpet av morgendagen og de neste dagene er innenfor rammen. Vi har hatt vekst på mellom 10 og 15 prosent de siste ukene, dette vil nå reverseres, sa sjefanalytiker for råvarer Bjarne Schieldrop i SEB til E24 søndag.

Klarte ikke bli enige

Møtene i Doha hadde som mål å få til den første oljeavtalen på omkring 15 år. Også Russland, som ikke er OPEC-medlem, deltok i forhandlingene.

Lørdag kveld ble det sagt at en skisse til avtale var klar, men den ble forkastet i løpet av søndagens møter.

– Vi trenger tid nå før nye samtaler, sa Qatars energiminister Mohammed Bin Saleh Al-Sada, til Financial Times etter møtet.

Saudi-Arabias olj Ali al-Naimi ankommer OPEC-møtet i Doha i Qatar.

Saudi-Arabias oljeminister Ali al-Naimi ankommer OPEC-møtet i Doha i Qatar.

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

Neste mulighet for OPEC-landene er møtet i juni.

– Om det blir enighet under dette møtet, vil oljeproduserende land som ikke er OPEC-medlemmer, bli invitert til å være med på avtalen, sier en kilde til nyhetsbyrået Reuters.

Iran vil ikke bremse

Ifølge kilder som var til stede på møtene skal det ha vært Saudi-Arabia som satte ned foten mot avtalen fordi landet ikke er villig til å fryse produksjonen uten at Iran gjør det samme.

Iran trakk seg før oljemøtet. Landet gjorde det klart at de ikke kan gå med på å fryse oljeproduksjonen på et nivå som er lavere enn før de vestlige sanksjonene mot landet ble innført. Noen av de mest tyngende sanksjonene som blant annet rammet oljeeksporten, ble hevet i januar, og landet er ennå ikke tilbake på fullt produksjonsnivå.

Iransk utskipingsterminal for olje på Kharkøya i Persiagulfen

ØKENDE EKSPORT: Iransk utskipingsterminal for olje på Khargøya i Persiagulfen.

Foto: STR / Afp

Russland (ikke OPEC-medlem), Saudi-Arabia, Venezuela og Qatar hadde håpet å få de andre landene med på en midlertidig avtale om å fryse oljeproduksjonen på januarnivået.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger