Hopp til innhold

Oljeprisen stuper – nesten fire års børsoppgang forduftet

Oljeprisen havnet under 30 dollar fatet for første gang siden 2016. Oslo Børs falt med rundt ti prosent mandag, men hentet inn nesten halvparten av fallet på slutten av dagen. Samtidig raser børsene i Europa og USA.

Børsen

Oslo Børs fortsetter nedgangen etter «skrekkuken» forrige uke.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Klokken 14.25 kostet et fat nordsjøolje rett under 30 dollar fatet. Det er rett over bunnen fra januar 2016, da et fat olje på det laveste kostet 29,74 dollar fatet.

Det er dårlig nytt for norsk økonomi.

Hovedindeksen på Oslo Børs er som kjent tett knyttet til oljeprisen, og hovedindeksen hadde falt rundt ti prosent klokken 13.45. Etter en sterk sluttspurt stengte Oslo Børs 5,34 prosent ned.

Med de siste dagenes kraftige fall er hele oppgangen fra de fire siste årene på børsen forduftet.

Hovedindeksen avsluttet mandagen på 634 poeng – noe indeksen sist var høsten 2016. Den siste måneden har selskapene på børsen mistet omtrent en tredjedel av verdien.

– Drukner i olje

Alt er helt uforutsigbart og vi har ikke sett en lignende situasjon i oljemarkedet, sier oljeanalytiker i DNB Markets, Helge Andre Martinsen.

– For det første har vi koronaviruset der situasjonen forverres daglig, og som vil føre til at oljeetterspørselen faller kraftig

Samtidig som forbruket av olje faller kraftig, er landene i OPEC+ i en priskrig der de har varslet at oljeproduksjonen vil økte med 4,5 millioner fat per dag.

– Det er ny rekord. Fortsetter dette fylles oljelagrene til randen og verden vil nærmest drukne i olje, sier Martinsen.

En enorm uforutsigbarhet gjør det helt umulig å si hvordan dette vil utvikle seg fremover, forklarer Martinsen. Den eneste løsningen er å kutte i produksjonen, sier han.

– Og hvis man hever blikket fremover og spør seg om oljeselskapene kan greie seg på en pris på 30 dollar per fat, så er svaret nei. Selskapene vil ikke tjene penger med så lave priser.

– Tror på en stor økonomisk nedgang

Det har ikke mye å si at oljeprisen er så lav som den er i dag, sier sjefstrateg i Sparebank 1 Markets, Petter Hermanrud.

– Men blir den liggende på dette nivået er det alvorlig for sysselsetting i offshorenæringen, og det blir lite trivelig for Stavanger for eksempel, hvor økonomien fortsatt er ganske avhengig av oljemarkedet.

Hermanrud mener børsfallene er et tegn på at investorene forbereder seg på en økonomisk nedgangstid.

– Det viktigste er ikkje konsekvensen av børsfallet, men det er en refleksjon på at investorer tror på en stor økonomisk nedgang, noe som kanskje vil føre til en veldig økning i arbeidsledighet, og bedrifter som går konkurs.

For dem som eier aksjer er børsraset farlig, men det folk flest skal være bekymret for er årsaken til at aksekursen faller, sier sjefstrategen.

– Markedet tror at vi ikke klarer å gjøre så dramatiske tiltak som du har gjort nå, for så bare å starte opp at som om ingen ting har hendt.

Krisepakke med ukjent prislapp

Mandag ble et bredt flertall på Stortinget enige om en krisepakke for norsk næringsliv og arbeidstakere. Det kom dagen etter at regjeringen la frem en plan for å gi kriselån til norske bedrifter, for å unngå at de går tom for penger.

Det ble møtt med et skuldertrekk fra børsen.

– Børsfallet vi ser i dag har nok lite med regjeringens tiltak å gjøre, dette er en global situasjon hvor investorene er redde for at vi er på vei inn i en dyp og alvorlig resesjon, og hvor vi potensielt kan få en krise i finansmarkedet.

Det sier Christian Lie, som er sjefstrateg i Danske Bank. Han sier at tiltakspakkene har redusert noen av de negative konsekvensene på økonomien, men at lav risikovilje og oljeprisfall veier tyngre på børsene.

Tidevannet vil først snu når smittespredningen kommer under kontroll, mener Lie.

– Jeg vil nok si at det den norske regjeringen har gjort og andre myndigheter har gjort, kan være positivt. Men så langt seier investorene samlet sett at det ikke er nok.

AKTUELT NÅ