Hopp til innhold

Oljeplattform ble evakuert

89 ansatte på oljeplattformen «Gullfaks C» i Nordsjøen ble torsdag kveld evakuert på grunn av trykkendring i en brønn.

Gullfaks C

Gullfaks C i Nordsjøen.

Foto: Øyvind Hagen / StatoilHydro / Øyvind Hagen

Det melder TV 2.

Situasjonen på plattformen ble ved midnatt regnet som trygg, ifølge pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil. Det ble da jobbet med å stabilisere trykket i brønnen.

– Vi har evakuert personer som ikke har konkrete oppgaver, opplyser Johanson.

«Gullfaks C» er en oljeplattform som ligger på Gullfaksfeltet i Nordsjøen, og startet produksjonen i november 1989. På plattformen ligger det boliger for arbeiderne. Den er også en bore- og produksjonsplattform.

Statoil vet ikke når plattformen vil gå tilbake til normal drift.

– Trygt på platformen

Johansen sier til TV 2 at de jobber for å unngå en ukontrollert utblåsning, men mener det er liten grunn til å frykte dette.

– Situasjonen på plattformen er trygg. Vi anser faren for en ukontrollert utblåsning som liten. 140 personer er igjen på plattformen. De som ble evakuert, hadde ikke arbeidsoppgaver knyttet til situasjonen, sier pressetalsmann Gisle Johanson i Statoil til NTB.

Bellona-leder Frederic Hauge regner imidlertid med at Statoil kommer til å få kraftig kritikk fra Petroleumstilsynet på grunn av episoden.

– Dette er en hendelse som etter min mening er svært alvorlig. Jeg er overbevist om at Petroleumstilsynet i ettertid vil karakterisere dette som en hendelse med stort ulykkespotensial, sier Hauge til NTB.

– Alvorlige utfordringer

– Det å miste kontrollen på trykket på denne måten, og miste en av barrierene, bør føre til en meget grundig gransking. Dette illustrerer at vi har alvorlige sikkerhetsutfordringer på norsk sokkel, sier miljøforkjemperen.

Faren for en ukontrollert utblåsning er til stede, men den karakteriseres som svært liten av selskapet. Bellona mener imidlertid at situasjonen er dramatisk.

– Det vi har sett i kveld bekrefter at vi trenger en uavhengig gransking av situasjonen på norsk sokkel, og da bør vi trekke inn internasjonale fagfolk, sier Frederic Hauge.

– Dette føyer seg også inn i rekken av hendelser som gjør at det er naturlig å utsette høringsfristen for forvaltningsplanen i Nord. Det er viktig å få med seg slike erfaringer inn i risikoevalueringene, sier han.

– God sikkerhet

Statoil tilbakeviser imidlertid at sikkerheten på deres plattformer er for dårlig.
– På generelt grunnlag vil jeg si at vi har et høyt sikkerhetsnivå i våre ledd, og denne situasjonen har vi også god kontroll på. Vi er opptatt av å drive forsvarlig, sier pressetalsmann Gisle Johanson til NTB.

– Dette er en situasjon vi håndterer ut fra potensialet for ulykke, legger han til.
Bellona venter seg kraftig kritikk av Statoil.

– Jeg er helt sikker på at Gullfaks C kommer til å føre til ramsalt kritikk av hvordan Statoil håndterer sikkerheten, sier Frederic Hauge.

AKTUELT NÅ