Hopp til innhold

Oljefondsjefen handler Norwegian-aksjer på privaten

Sjefen for Oljefondet driver aksjehandel som privatperson og har kjøpt Norwegian-aksjer for over 600.000 kroner. – Problematisk, mener flere korrupsjonseksperter.

Yngve Slyngstad

Yngve Slyngstad er direktør i Statens pensjonsfond utland, ofte kalt Oljefondet. Nå får han kritikk for å handle aksjer privaten samtidig som han styrer forvaltningen av fondet.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

Yngve Slyngstad (51) er sjef for et av verdens største statlige investeringsfond – Statens Pensjonsfond utland (SPU).

Det såkalte Oljefondet investerer kun i utlandet og har kjøpt aksjer i flyselskaper som SAS og Ryanair. Men samtidig som Slyngstad leder fondet, har han selv eierinteresser i et annet flyselskap,

NRK vet at flyselskapet Norwegian er ett av selskapene Oljefondsjefen har investert i. Her har Slyngstad over 600.000 av sine private sparekroner.

Hvilke andre selskaper han har investert ifra egen lomme, er ukjent.

– En sjef for Oljefondet bør ha en holdning som innebærer at han ikke driver aksjehandel privat, sier professor ved Handelshøyskolen BI, Petter Gottschalk til NRK.

Oljefondet: – Lov å drive med egenhandel

Petter Gottschalk

Petter Gottschalk er professor ved Handelshøyskolen BI og ekspert på økonomisk kriminalitet. Han mener Slyngstad risikerer å bli mistenkt for å tjene penger på Oljefondets handel når han driver med aksjehandel på privaten.

Foto: Nicolas Tourrenc
Tina Søreide

Offentligheten må få vite mer om Oljefondsjefens aksjeinvesteringer, sier forsker og korrupsjonsekspert Tina Søreide.

Foto: Silje Holte

Oljefondets markedsverdi er per i dag på svimlende 5550 milliarder norske kroner.

– Slyngstads private aksjehandel vekker mistanke om at han kan tjene penger på Oljefondets handel – også privat. Det er uheldig i en så betrodd stilling, mener professor Gottschalk.

Slyngstad selv vil ikke uttale seg om saken.

Kommunikasjonssjefen i Oljefondet, Thomas Sevang, sier til NRK at Slyngstads aksjehandel er helt uproblematisk.

– Vi er for langsiktig sparing, og mener aksjesparing er en naturlig spareform. Den muligheten vil vi ikke avskjære våre ansatte for, svarer Oljefondets kommunikasjonssjef.

Han viser til at alle ansatte i Oljefondet er underlagt omfattende retningslinjer for kjøpt og salg av aksjer.

– Hovedstyret i Norges Bank har bestemt at det er lov å drive med egenhandel. Egenhandelen blir rapportert inn til Norges Bank to ganger i måneden, opplyser Sevang.

– Finanstilsynet har også innsyn i dette. Utover det anser jeg det som personlige opplysninger, legger Sevang til.

De lærde strides

Jusprofessor Tore Bråthen ved Handelshøyskolen BI

Jusprofessor ved Handelshøyskolen BI Tore Bråthen mener aksjehandel generelt er så strengt lovregulert at Yngve Slyngstads private investeringer er uproblematiske.

Foto: Meek, Tore / SCANPIX

Oljefondets svar er ikke godt nok, syns postdoktor ved Universitetet i Bergen og en av Norges fremste korrupsjonseksperter, Tina Søreide.

Søreide mener ikke at Slyngstad burde fratas retten til å kjøpe aksjer. Hun etterlyser likevel større åpenhet rundt handelen hans, og mener det er et problem at vi ikke får vite hvor mye aksjer Slyngstad eier.

– Det syns jeg er noe som kan svekke tilliten til forvaltningen av Oljefondet. Det er veldig viktig å vite hva en person som har så stor innflytelse kan bli påvirket av. Da er de personlige interessene veldig viktige, mener Søreide.

En annen BI-professor, Tore Bråthen, mener det er uproblematisk at sjefen for Oljefondet kjøper aksjer som privatperson så lenge han holder seg innenfor gjeldende retningslinjer.

– Aksjehandel er i seg selv veldig strengt lovregulert. Som privatperson forutsetter det at han ikke vil kunne investere slik at det vil kunne påvirke Oljefondet, påpeker Bråthen.

– Gråsone

Ifølge Niels Henrik Von der Fehr, professor i Samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo, befinner Slyngstads aksjer seg i en gråsone.

– Det er vanskelig å si at dette er åpenbart feil, sier han til NRK.

Han mener likevel at aksjene kan skape en uheldig usikkerhet: Drives fondet av til beste for norske skattebetalere, eller til beste for enkeltpersoners private investeringer?

– Den enkelte har et ansvar for å vudere om noe kan være skadelig for fondet, og det hadde kanskje vært fornuftig at akkurat denne investeringen hadde vært noe han (Slyngstad, journ. anm.) ikke hadde vært noe han var involvert i.

AKTUELT NÅ