NRK Meny
Normal

Oljefondets etikkråd blir ikke nedlagt

Oljefondets etikkråd blir trolig ikke nedlagt, slik Regjeringen har foreslått. Stortingets finanskomite går enstemmig inn for å beholde rådet.

Yngve Slyngstad

I fremtiden blir det Oljefond-sjef Yngve Slyngstad og Norges Bank som avgjør hvilke selskap som skal ekskluderes fra Oljefondet. Men Etikkrådet skal bestå.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Finanskomiteen på Stortinget er i sluttspurten med sin innstilling om stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond utland og Forletrygdfondet.

I meldingen går Regjeringen inn for å legge ned Oljefondets etikkråd og integrere hele etikkarbeidet i Norges Bank.

Men Aftenposten skriver at etter det avisen kjenner til skal Arbeiderpartiet og de andre opposisjonspartiene etter flere ukers arbeid ha fått Høyre og Fremskrittspartiets medlemmer med på å beholde etikkrådet.

Slutt på at departementet avgjør

Gro Nystuen, partner i International Law and Policy Institute

TIdligere leder av Etikkrådet Gro Nystuen karakteriserte regjeringens forslag om å legge ned Etikkrådet og flytte alt inn i Norges Bank som det samme som at Sivilombudsmannen skulle flytte inn i Statsministerens kontor.

Foto: Johan B. Sættem

Det vil i så fall bety at partiene oppsiktsvekkende nok stemmer mot forslaget fra egen regjering.

Saken blir endelig avklart når komiteen avgir innstillingen om meldingen tirsdag i neste uke.

Ifølge Aftenposten vil det likevel bli endringer i etikkrådet. I motsetning til tidligere, skal etikkrådet nå levere sine tilrådinger til Norges Bank.

Dermed blir det slutt på at beslutningene om eventuelle uttrekk blir tatt etter at tilrådingene har vært på sirkulasjon i flere departementer.

Norges Bank skal avgjøre

Komiteen kommer til å gå inn for at beslutninger om å trekke Oljefondet ut av enkeltselskaper blir flyttet fra Finansdepartementet til Norges Bank.

Dermed oppnår Regjeringen noe av målsettingen om å integrere etikkarbeidet sterkere i den løpende forvaltningen av Oljefondet.

Samtidig slipper man at beslutninger om uttrekk fra selskaper i stor grad gjøres til politiske saker.

Etikkrådet skal fremdeles oppneves av Finansdepartementet, men skal heretter altså gi sine råd direkte til Norges Bank. Banken bestemmer så om fondet skal trekke pengene ut av enkeltselskaper.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger