Hopp til innhold

Oljefondet får skryt fra Regnskogfondet

I løpet av ett år har Norge kuttet investeringene i selskaper, som ifølge Regnskogfondet truer verdens regnskog, med 20 prosent. Oljefondet får skryt for nedsalget, men miljøorganisasjoner forventer at Oljefondet trekker seg ut av «verstingselskaper.»

Ødelagt skog på Sumatra, Indonesia

INVESTERINGENE FALLER: Norge investerte i fjor 110 milliarder kroner i selskaper som ifølge Regnskogfondet kan bidra til at regnskogen forsvinner. Det er en nedgang på 20 prosent.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Oljefondet har fortsatt enorme investeringer i noen av bransjene som er ansvarlige for at regnskogen forsvinner. Dette viser samtidig at de har en enorm påvirkningsmulighet, sier seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet.

Beskjeden til fondssjef Yngve Slyngstad og sentralbanksjef Øystein Olsen er derfor klar:

– Norges Bank må gå i tettere dialog med selskapene de investerer i og fortsette å selge seg ut av verstingselskapene. Budskapet må være at det ikke lenger er akseptabelt å tjene penger på å rasere regnskogen, sier Olsen.

– Forsøker å være tydelige

yngve slyngstad

Sjefen for det norske oljefondet, Yngve Slyngstad

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Sjefen for det norske oljefondet, Yngve Slyngstad, sier det er krevende å ha kontinuerlig dialog med alle de 9.000 selskapene fondet har investert i, men understreker at de har faren for avskoging på sin radar.

Hvis ikke forretningspraksisen er innenfor våre standarder, så er svaret å selge oss ut

Sjefen for det norske oljefondet, Yngve Slyngstad

– Vi har jo trykk på dette og sender våre forventninger til selskapene. Vi har en del dialog, også i brevs form, hvor vi forsøker å være så tydelig som mulig om hvilke forventninger vi har. Det er ikke slik at vi kontinuerlig diskuterer i detalj hvordan de bør gjøre sin forretningspraksis, men hvis den ikke er innenfor våre standarder, så er svaret for oss å selge oss ut, sier Slyngstad til NRK.

– I riktig retning

Vemund Olsen

Seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet

Foto: Privat

Oljefondets investeringer i gruvedrift i risikoområder er halvert. I tillegg er et stort vannkraftselskap og mange selskap innen palmeoljebransjen luket ut av porteføljen.

– Vi kan absolutt si at Oljefondet går i riktig retning, og det er tatt store skritt fremover de siste årene, sier Olsen.

Vi kan absolutt si at Oljefondet går i riktig retning

Seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet

Regnskogfondet forventer at Oljefondet bruker sin eiermakt til å påvirke og legge aktivt press på selskapene til å endre sine måter å jobbe på.

Vi vil helst unngå at de selger seg ut, for da mister man påvirkningsmulighetene, sier seniorrådgiver Vemund Olsen i Regnskogfondet.

– Et vendepunkt for oljebransjen

Også i Fremtiden i våre hender registreres Oljefondets mer miljøvennlige profil med glede.

Arild Hermstad, leder Framtiden i våre hender

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Vi ser det som positivt at fondet har valgt å redusere eksponeringen mot olje og gass. Dette er et signal fra fra Yngve Slyngstad til den norske Regjeringen at nye investeringer på norsk sokkel neppe er veien å gå, sier Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender.

Vi er ved et vendepunkt for oljebransjen globalt

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender

Ifølge Oljefondets årsrapport er investeringene i de 25 største oljeselskapene redusert med 13,5 milliarder kroner.

– Fallet skyldes både verdifall og nedsalg. Fossile investeringer er nå tapsprosjekter. Det vil bli enda verre fremover. Dette viser at vi er ved et vendepunkt for oljebransjen globalt, mener Hermstad.

AKTUELT NÅ