Oljeanalytiker: – Nå er nesten ingenting på norsk sokkel lønnsomt

Onsdag kveld falt oljeprisen under 30 dollar fatet for første gang på 12 år. Utfordringene på norsk sokkel blir dermed større og større.

OLJE OSEBERGFELTET

SYNKER: Oljeprisen ligger torsdag morgen på 30,34 dollar fatet.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Thina Saltvedt i Nordea Markets spådde tidligere i januar en oljepris ned på 20-tallet og fikk rett ganske fort. Prisene har fortsatt fallet inn i 2016.

– Dette er dramatisk, prisene har falt med over 70 prosent siden toppen i 2014, forteller Saltvedt.

Da lå oljeprisen på over 100 dollar fatet.

– Bremsene på fullt

Thina Saltvedt

-DRAMATISK: Thina Saltvedt om oljeprisen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Lagrene i USA øker, det er børsuro i Kina og det er forventinger om at Iran vil få selge mer olje, sier Saltvedt som tror at prisene i første omgang kommer til å bli presset enda lenger ned.

Den britiske storbanken Standard Chartered meldte tirsdag at den tror at oljeprisen kan synke helt ned til 10 dollar fatet. Saltvedt tror også at prisen kan være på vei videre nedover.

– Det ser nesten skremmende sånn ut. På kort sikt er det ingenting som stopper denne utviklingen, hvis uroen som har preget markedet, og spesielt børsuroen på det kinesiske markedet, fortsetter, sier Saltvedt.

Over 30 dollar fatet igjen

For Norge merkes prisfallet ekstra hardt fordi oljeproduksjonen her er dyrere enn i andre olje-land.

– Oljeselskapene har nå satt bremsene på fullt. Oljeprisen har økt i 10 år og det samme har kostnadene. Det er nesten ingenting som er lønnsomt på norsk sokkel med slike priser, sier oljeanalytiker Saltvedt.

Foreløpig torsdag er det en liten oppgang for oljeprisen, som ligger og vaker rett over 30 dollar fatet.

SISTE NYTT

Siste meldinger