Hopp til innhold

Oljeanalytiker spår oljepris ned på 20-tallet

Onsdag falt oljeprisen under 35 dollar fatet. Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror prisen kan synke enda lavere enn det.

Thina Saltvedt

UNDER 30 DOLLAR: Thina Saltvedt forklarer hvorfor hun tror oljeprisen kan synke enda mer.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ikke siden 2004 har vi sette en oljepris som er så lav som nå. Ikke en gang under finanskrisen var oljeprisen så lav. Et fat nordsjøolje ligger onsdag kveld på 34,29 dollar fatet.

– Det er veldig overraskende at den har falt så langt ned, sier Thina Saltvedt, senior oljeanalytiker i Nordea Markets.

På skjermen hennes vises en graf som bratt går nedover. Den illustrerer fallet i oljeprisen fra over 100 dollar fatet i 2014, til prisene vi ser i dag. Kun enkelte steder er det et lite hopp i grafen.

– Hvor lavt kan det gå?

– I verste fall kan prisen komme ned på 20-tallet på kort sikt. Det er en negativ stemning i markedet og børsene i Kina har falt kraftig de siste dagene. Det er færre som vil investere i olje, forklarer oljeanalytikeren, som i desember nedjusterte sine oljeprisprognoser for 2016 fra 55 til 49 dollar fatet.

For høy oljeproduksjon

Saltvedt forteller at hovedårsaken til prisfallet rett og slett er at det produseres ekstremt mye olje, som gir et overskudd i markedet. OPEC-landene, som styrer 40 prosent av verdens oljeproduksjon, har heller aldri kommet til enighet om å kutte i produksjonen.

– I tillegg er det stridigheter innad i OPEC. Sanksjonene mot Iran blir snart fjernet og da kommer de til å pumpe mer olje ut i markedet. For Saudi-Arabia er oljeinntektene veldig viktige og dermed vil de ta masse markedsandeler ved å pumpe ut masse billig olje nå.

I Norge merkes prisfallet ekstra godt fordi oljeproduksjonen her til lands er mye dyrere enn i andre olje-land.

– I Midtøsten kan de produsere olje til 10 dollar fatet, mens vi i Norge må opp i 30 dollar og oppover. En del av prosjektene som skulle starte opp blir rett og slett ikke lønnsomme. Det fører igjen til at flere blir oppsagt, forteller Saltvedt.

– Ikke hundre prosent sikker

Faktumet at flere prosjekter blir satt på vent, kan være det som får prisen opp igjen. For etter hvert vil markedet merke at tilgangen på olje blir dårligere.

– Oljeetterspørselen fortsetter å stige, så utover i 2017 og 2018 kan vi få en skvis i markedet som presser prisene oppover.

– Er du helt sikker på at prisene vil gå oppover igjen?

– Jeg kan selvfølgelig ikke være hundre prosent sikker, men jeg tror at prisene vil stige fra dagens nivå. Men at vi igjen kommer opp til 100 dollar fatet er jeg ikke så sikker på, for oljeselskapene har måttet kutte kraftig i kostnadene og trenger ikke de samme prisene for å være lønnsomme, sier Saltvedt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger