Hopp til innhold

Olje-valgkampens vanskeligste sak?

Regjeringspartiene må drive vanskelig politisk balansegang i valgkampen hvis det blir gjort oljefunn i nord.

Demonstrasjoner mot seismikk
Foto: Jens Kyed / NRK

For tredje sommer på rad blir det også i år gjort seismiske undersøkelser etter olje og gass utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Så langt er det brukt 400 millioner kroner til denne kartleggingen, opplyser oljedirektør Bente Nyland.

Norge i førersetet

Feltene det letes på er blant de største som er igjen på norsk sokkel.

– Hvis de blir vurdert drivverdig, er de med på å sikre at Norge fortsatt i årtier framover sitter i førersetet når det gjelder petroleumsindustri globalt, sier Jarand Rystad i Rystad Energy, et uavhengig analyse-selskap innen petroleums-bransjen.

LES OGSÅ: 5000 tonn fisk kan være skremt
LES OGSÅ: - Har ikke sagt ja til seismikk
LES OGSÅ: - Trekk tilbake seismikktillatelsen
LES OGSÅ:
Seismikk-kravene stiger

– Hvis de seismiske undersøkelsene påviser olje- og gass utenfor Lofoten og Vesterålen, blir det utvinning, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo Dag Harald Claes.

Politisk balansekunst

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) benytter seg av politisk balansekunst i et politisk felt som kan bli en av valgkampens mest brysomme temaer.

All norsk olje-historie viser at dette betyr at regjeringen regner med at det blir utvinning, selv om både SV og Senterpartiet fremdeles er imot.

– Man bør ikke kartlegge ressurser før man er sikker på at man er villig til å produsere dem. Hvis du virkelig mener at du skal verne disse områdene, så starter du ikke seismikk-undersøkelser heller, sa Dag Harald Claes til Søndagsavisa i P2 i dag.

Hør Søndagavisa i opptak her

AKTUELT NÅ