Hopp til innhold

Olav Thon: – Sliterne burde fått mer støtte

Olav Thon mener de som står på og holder virksomhetene sine åpne gjennom koronakrisen, ikke får nok i regjeringens krisepakke.

Olav Thon

GI SLITERNE MER: Konsernsjef Olav Thon mener regjeringen i større grad premiert de lederne som ikke har stengt dørene til virksomhetene sine, men som har holdt hjulene i gang, til tross for sviktende salg

Foto: Heiko Junge / NTB sc

– Jeg håper at tiltakene vil hjelpe bedriftene, spesielt de tusenvis av små bedrifter som er hardt rammet og at arbeidsplassene deres blir reddet. For meg ser det ut som om regjeringen kunne gjort mer for å hjelpe de som har slitt seg gjennom disse ukene med krise, sier konsernsjef Olav Thon i Olav Thon Gruppen til NRK.

I dag la regjeringen frem en tiltakspakke på 20 milliarder kroner i måneden for å hjelpe koronarammede bedrifter.

– Holder hjulene i gang

Olav Thon Gruppen driver mange av landets største kjøpesentre, hoteller og en rekke kontor- og utleieeiendommer.

Den 96 år gamle konsernsjefen mener at regjeringen i større grad burde belønne ledere i blant annet butikker, kafeer og hoteller som ikke har stengt virksomheten de siste ukene, men som har holdt ut på tross av kundeflukt og sviktende salg.

– Det er jo takket være disse eierne og ledelsen i små og mellomstore virksomheter at hjulene i det norske samfunnet fortsatt har gått rundt, sier Thon.

– Jeg synes ikke det er riktig at sliterne som har bitt tennene sammen og fortsatt virksomhetene sine med dårligere omsetning i disse krevende tider ikke får mer støtte enn de som har stengt alt og permittert de ansatte og slik kuttet kostnadene, legger han til.

Carl Fredrik Samson

Carl Fredrik Samson frykter at han kan bli straffet for å holde åpent.

Carl Fredrik Samson, som leder filialdriften til bakerikjeden W.B. Samson, er også opptatt av dette poenget.

– Vi som holder hjulene i gang og «bare» har en omsetningsnedgang på 60 prosent i stedet for 100 prosent, risikerer å straffes gjennom å holde åpent, sier Samson til NRK.

Vil hjelpe de små

– De som har valgt å drive virksomheten videre selv om det nesten ikke har vært kunder der, ramler mellom to stoler. De som har stengt alt kan dokumentere sitt tap bedre enn de som har holdt ut med færre kunder, men med noe inntekter, mener Thon.

Regjeringen kom torsdag kveld med en ny krisepakke til næringslivet hvor man skal dele ut 20 milliarder kroner i måneden til bedrifter som har tapt omsetning på grunn av korona. Pakken er særlig rettet mot små og mellomstore bedrifter, og hver enkelt virksomhet kan få opptil 30 millioner månedlig i støtte for tap av inntekter. Bedrifter som er pålagt å stenge vil få dekket 90 prosent av de faste kostnadene mens andre kan få 80 prosent, fratrukket en egenandel på 10.000 kroner.

– Formålet med denne ordningen er å hjelpe de bedriftene som normalt er sunne og levedyktige, men som nå er hardt rammet av virusutbruddet og sliter med å få endene til å møtes, sa finansminister Jan Tore Sanner (H) på en pressekonferanse.

Les også: Koronafrykten faller, butikker åpner igjen

Vil gi leietakere utsettelse

Regjeringens siste tiltakspakke skal behandles i Stortinget neste tirsdag.

– Jeg håper politikerne kommer med bedre ordninger for denne gruppen næringsdrivende som har holdt ut på tross av sviktende salg. Denne gruppen burde på mer oppmerksomhet, sier Thon.

Olav Thon forteller at han selv ønsker å hjelpe små virksomheter som sliter med å overleve.

– Vi trenger et mangfold av virksomheter og butikker, også på kjøpesentrene. Derfor vil jeg hjelpe til og gi de små butikkene på kjøpesentrene våre som sliter med videre drift en rabatt på husleien i tiden fremover. Men slik rabatt vil jeg ikke gi til Vinmonopolet, Coop eller til de store internasjonale kjedene, sier Thon.

Thon-gruppen vil også gi leietakerne sine mulighet til å utsette innbetaling av husleie.

Kontantstøttepakken er ment som et tiltak til små og mellomstore bedrifter. Om Thon kommer til å be om støtte fra noen av regjeringens krisepakker, har han ikke tatt stilling til.

Les også: Regjeringen med enda flere milliarder til næringslivet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ