Hopp til innhold

Olav Thon vil ha åpen grense til Sverige

Olav Thon vil åpne grensen mellom Sverige og Norge så fort som mulig i mai. Thon-gruppen eier mange store kjøpesentre i Sverige på grensen til Norge.

Regjeringen skjerper personkontrollen på grensen

Parkeringsplassen ved Nordbysenteret utenfor Strømstad pleier å være fylt med norske biler. Nå er det nesten tomt her.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– De nåværende forholdene innebærer en katastrofe for grensehandelen.

Det sier forretningsmannen Olav Thon. Thon-gruppen eier blant annet over halvparten av Nordby-senteret som ligger utenfor Strømstad.

Senteret er vanligvis fullt av nordmenn som handler mat, smågodt og tobakk. Nå er det få kunder der. Omsetningen har stupt etter at tiltakene i forbindelse med covid-19 ble innført.

Stengt grense har ingen effekt

– Å holde grensene stengt gir utrolig liten effekt. Det spiller ingen rolle om grensen er stengt. Koronaviruset bryr seg jo ikke om landegrenser, sier Olav Thon til avisen Nya Wermlands-Tidningen, ifølge den svenske avisen GT.

Olav Thon

Olav Thon vil ha åpen grense mellom Norge og Sverige.

Foto: Heiko Junge / NTB sc

Thon-gruppen satser stort på grensehandel, og eier flere store kjøpesentre i Sverige langs grensen til Norge.

– Snart kommer sommerferien, da mengder av nordmenn normalt reiser til Vestkysten og Värmland eller til sine sommerhus. Da kan vi ikke fortsatt ha stengt grense, Sier Olav Thon.

Stort fall i omsetningen

– Grensehandelen i Sverige er hardt rammet av koronakrisen. Enkelte forretninger har tapt 95 prosent av sin omsetning. Det sier Caroline Nyström som er leder for Strømstad Köpmannaforening til GT.

Svensk smågodt

Smågodt på Nordbysenteret ligger urørt.

Foto: Geir Olsen / N

7. mai kom det nye regler for karantene i Norge. Blant annet er det bestemt at en person som har gjennomgått covid-19- sykdom, unntas fra plikt til karantene i de påfølgende seks månedene. Dermed er det mulig å reise til Sverige, uten å måtte sitte i karantene når du kommer hjem. Dette gjelder nå rundt 7000 nordmenn.

– Vi håper det skal komme folk, men jeg har ingen store forhåpninger dessverre. Det skal nok mer til enn dette, sier Nyström.

Småbåthavna i Strømstad under koronakrisen.

Det er stille i småbåthavna i Strømstad under koronakrisen. Vanligvis kryr det av nordmenn her.

Foto: Adam Ihse/TT / NTB scanpix

Hun ønsker at det skal komme mange nordmenn til Strømstad i løpet av sommeren.

– Selvfølgelig håper vi på åpen grense så vi får i gang næringslivet og turismen igjen. Vi vil jo at kommunen skal overleve. Samtidig er vi redde for å få inn viruset. Strømstad har hittil hatt svært få tilfeller av korona, sier Heidi Caroline Nyström.

Det vil komme nye smittevernråd for fritidsreiser førstkommende fredag, opplyser helse- og omsorgsminister, Bent Høie.

– De nye rådene vil gjøre det lettere å planlegge ferien på en smittevernfaglig trygg måte, sier Høie. Rådene vil gjelde fra 1. juni.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ