Hopp til innhold

Ola Elvestuen ut mot Trine Skei Grande

Ola Elvestuen ble nylig vraket som klima- og miljøminister til fordel for Sveinung Rotevatn. Nå fyrer han løs mot partileder Trine Skei Grande.

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen går ut mot sin egen leder, Trine Skei Grande.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

– Trine har først og fremst lyttet til seg selv, for å sikre egen posisjon, sier nestlederen i Venstre, Ola Elvestuen til TV 2.

Da regjeringen skulle rokere på ministerpostene etter at Frp i slutten av januar gikk ut av samarbeidet, ble Ola Elvestuen byttet ut med Sveinung Rotevatn i statsrådsposten i Klima- og miljødepartementet. Samtidig ble Abid Raja ny kulturminister.

De to ble sett på som utfordrere til ledervervet i Venstre, og det ble spekulert i om at Grande gjorde byttet for å roe ned ropene om et lederbytte.

Det siste året ble preget av interne konflikter innad i Venstre med målinger under sperregrensa. Etter valgnederlaget i fjor høst uttalte flere i Venstre at de ønsker å bytte ut dagens ledelse, til tross for at Grande selv sa hun ville fortsette.

Overrasket

Nå går Ola Elvestuen hardt ut mot sin egen partileder.

– Jeg har ikke på noe tidspunkt merket noen større misnøye i Venstre med meg selv som klima- og miljøminister. Tvert imot vet jeg mange i Venstre er uenig i skiftet, og som ble svært overrasket over at det skjedde på denne måten, sier han.

Elvestuen har stilt seg til disposisjon for å fortsette som nestleder i Venstre, men det kan bli kamp om vervene ettersom blant andre Raja og Rotevatn også kan komme til å stille.

Også partiets andre nestleder, Terje Breivik, har stilt seg til disposisjon. Dessuten er stortingsrepresentant Guri Melby og næringsminister Iselin Nybø foreslått.

Komiteens leder Per A. Thorbjørnsen vil ikke kommentere hvorvidt arbeidet med å lande en innstilling ble mer krevende etter Grandes regjeringsgrep. Og han vil heller ikke si noe om hvordan den nå åpne konflikten mellom partilederen og den ene nestlederen påvirker diskusjonene, ifølge NTB.

Ola Elvestuen måtte i januar gi fra seg nøkkelen til statsrådskontoret i Klima- og miljødepartementet til Sveinung Rotevatn

Ola Elvestuen måtte i januar gi fra seg nøkkelen til statsrådskontoret i Klima- og miljødepartementet til Sveinung Rotevatn

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Enig med Elvestuen

Tidligere statssekretær i Klima- og miljødepartementet, Atle Hamar stiller seg bak Ola Elvestuen.

– Jeg er helt enig med min tidligere sjef, Ola Elvestuen, og stiller meg bak det han har sagt i denne saken, sier tidligere statssekretær Atle Hamar til NRK.

Han mener Venstres leder valgte å tømme mye av kompetansen som partiet hadde i regjering-apparatet. Spesielt nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen, som han mener har gjort en suveren jobb med blant annet klimaforhandlinger og har høstet stor tillit internasjonalt.

– Vi var på gang med ganske mye innenfor den grønne skifte og også det å ivareta natur- og biologisk mangfold. Han hadde en sterk posisjon på både nasjonalt og internasjonalt, sier Hamar.

Statssekretær Atle Hamar, Klima- og miljødepartementet.

Tidligere statssekretær Atle Hamar støtter sin tidligere sjef, Ola Elvestuen.

Foto: Snorre Tønset / Snorre Tønset

Spørsmål om hvorfor

På Vestlandskonferansen som ble holdt i går holdt Hamar et innlegg som forhenværende statssekretær.

– jeg fikk mange spørsmål i etterkant, om hvorfor Ola Elvestuen skulle ut som statsråd og hvorfor jeg skulle ut som statssekretær, når vi hadde levert så mye som hadde satt i gang farten i næringslivet, sier han.

Hamar vurderer situasjonen i partiet til at de har mange dyktige politikere og viktige departement i regjering.

– Vi har mange dyktige folk, men nå må vi klare å dra sammen som ett lag, og vise at vi står for den beste politikken med det grønne skiftet. Med en god næringspolitikk og at vi er det tradisjonelle kunnskapspartiet vi har vært siden Venstre ble stiftet i 1884. Det er det som en ny ledelse må finne frem til, sier Hamar til NRK.

Grande: – Skjønner at han er skuffet

Trine Skei Grande sier i en e-post til TV 2 at hun mener Elvestuen har gjort, og fremdeles gjør, en god jobb for Venstre.

– Når det er sagt, skjønner jeg at han er skuffet, men partiet har over lang tid vært tydelig i kravet om fornyelse. I prosessen med ny regjeringsdannelse er det nok også flere enn Ola som har grunn til å være skuffet. Det ble gjort store utskiftninger hvor vi la til grunn både kompetanse, kjønn, alder og geografi, sier hun.

– Sitter på overtid

Da Ola Elvestuen måtte gi fra seg rollen som klima- og miljøminister til Sveinung Rotevatn i januar i år, måtte også Elvestuens rådgiver, Marit Vea, gå.

Marit Vea mener prosessen rundt Elvestuen var uryddig, og at venstreleder Trine Skei Grande sitter som leder på overtid.

– Jeg opplever at Trine Skei Grande sitter på overtid som leder. Hun har gjort en fantastisk jobb for Venstre gjennom mange år. Jeg forventet at hun i god tid før årets landsmøte vil varsle sin avgang, slik at de som ønsket å ta over ledervervet kunne bruke vinteren til å fremme sitt kandidatur. Det hadde gitt en ryddig prosess for både henne og partiet, sier Vea til TV 2.

NRK har forsøkt å få kommentar fra både Elvestuen og Vea, men foreløpig uten hell.

Venstres landsmøte vil finne sted 17. april til 19. april.

Les også: De store sliter

Les også: Grande varsler endringer i videregående skole: – Må ha livsmestring inn i alle fag

Lyspunkt

AKTUELT NÅ