Hopp til innhold

Økonomiprofessor: Regjeringens bonusforbud er kun symbolpolitikk

Selv om regjeringen lykkes med å stanse millionbonusene til Norwegian-ledelsen, flytter de i praksis skattebetalernes penger i lomma på aksjonærene, mener økonomiprofessor Magne Mogstad.

Norwegian Air CEO Jacob Schram and CFO Geir Karlsen pose for a photo in Oslo

BONUSBRÅK: Avtroppende og påtroppende Norwegian-sjefer Jacob Schram og Geir Karlsens millionbonuser har falt i dårlig jord hos næringsminister Iselin Nybø.

Foto: Staff / Reuters

Bonusene som den nylig avgåtte konsernsjefen Jacob Schram, hans arvtaker Geir Karlsen og resten av ledelsen fikk, beløper seg til 30 millioner kroner.

Fredag i forrige uke ble første del av bonusene utbetalt, mens den andre delen skal utbetales i juli.

Som premiss for at regjeringen skulle gi selskapet et statsgarantert lån, nedla næringsminister Iselin Nybø i fjor forbud mot at selskapet skulle utbetale bonuser. Dette forbudet utløp 26. mai i år.

Mads Andenæs

KRITISK: Jusprofessor Mads Andenæs mener næringsministeren må ta grep overfor Norwegian.

Foto: Hallgeir Aunan / NRK

En knapp måned senere tikket altså første utbetaling inn på ledelsens kontoer.

Styret begrunner bonusordningen med at den var avgjørende for å beholde nøkkelpersoner under rekonstruksjonen av flyselskapet.

Nybø anklager i dag Norwegian-styret for å være usolidariske og for å ha utvist dårlig dømmekraft.

– Regjeringen må kreve tilbakebetaling

Jusprofessor Mads Andenæs mener regjeringen nå ikke har annet valg enn å kreve at Norwegian nullstiller utbetalingene.

– Jeg håper virkelig at de bestrider det. Hele troverdigheten for vårt system avhenger av at Næringsdepartementet krever en fullstendig tilbakebetaling av disse opsjonene, sier Andenæs til NRK.

Han understreker at han uttaler seg om en utenforstående observatør, men at han vurderer at redegjørelsen fra Norwegian ikke holder.

– Når det gjelder statssubsidier i Norge, så er det en kultur i store norske selskaper at de slipper unna med det meste. Hvis Norwegian slipper unna med dette, kan man ikke fortsette med å gi slike statssubsidier gjennom lån, sier Andenæs.

– Bør granske regjeringens økonomiske politikk

Magne Mogstad

SYMBOLPOLITIKK: Et midlertidig bonusforbud er lett å omgå, sier økonomiprofessor

Foto: Chicago University

Økonomiprofessor Magne Mogstad ved Universitetet i Chicago mener det var lite næringsministeren kunne gjort for å forhindre bonusbråket.

– Midlertidig forbud mot utbytte og bonus er symbolpolitikk og en avsporing. Kapitaleiere kan enkelt omgå endringer i utbytteregler, for eksempel ved å flytte utbyttet til et annet år. Norwegian-saken illustrerer hvordan selskaper kan tilpasse seg bonussystemet slik at de ikke bryter regler, sier Mogstad til NRK.

Mogstad sier at dersom regjeringen lykkes med å stoppe bonusutbetalingene, vil det bare føre til at pengene flyttes til aksjonærene.

Norwegian, staten og bonusene

– Når regjeringen bestemmer at fellesskapet skal gi skattepenger til Norwegian, enten som direkte overføringer eller i form av lån til bedre betingelser enn markedet ville tilby, så er det penger til eierne. Det burde være åpenbart, men det virker dessverre nødvendig å presisere at det ikke er forskjell på pengene som fellesskapet har gitt til Norwegian og penger som Norwegian tjener, sier Mogstad.

Han mener man bør gå grundig inn og se på hvordan regjeringen har forvaltet støtteordninger og krisepakker til næringslivet det siste halvannet året.

– I lys av kritikken omkring kompensasjonsordningen og Norwegian-saken, virker det naturlig at det settes ned en korona-kommisjon for å gjennomgå den økonomiske politikken under pandemien. Denne kommisjonen bør bestå av kompetente fagfolk.

AKTUELT NÅ