Økonomer: Nå er festen snart over

Budsjettet for neste år gir fare for at skattene må økes kraftig i nær fremtid, mener økonomer.

Finansminister Sigbjørn Johnsen

Finansminister Sigbjørn Johnsen tok på seg hatten sin og spaserte til Stortinget for å legge frem statsbudsjettet i morges.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Vi kan lese mellom linjene i budsjettet at vi går i retning av at man ikke kan betjene pensjonsutgiftene med oljepenger. Da må regjeringen komme med kutt og/eller øke skattenivået, sier samfunnsøkonom og professor ved Handelshøyskolen BI, Hilde Bjørnland, til NRK.no.

– Det begynner altså å nærme seg slutten på festen nå.

– Skyver problemene foran seg

Regjeringen øker i neste års statsbudsjett utgiftene sine med 61,5 milliarder kroner til 960,1 milliarder kroner.

Elisabeth Holvik

Sjeføkonom Elisabeth Holvik mener regjeringens budsjett gir kraftig skatteøkning i fremtiden.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Dermed mener også sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 at vi er på vei mot kraftig skatteøkning.

– Regjeringen skyver problemene foran seg med tanke på en langsiktig bærekraft i offentlig sektor. Utgiftene til staten nærmer seg 1000 milliarder kroner samtidig som de varsler nye ansettelser i offentlig sektor. Det vil gi varige økninger i offentlige utgifter, sier Holvik til NRK.no.

– Dette gir fare for at skattene må økes kraftig i fremtiden. Vinneren blir dermed vi som lever og nyter høy velferd i dag. Taperne blir de som må betale dette i form av høyere skatt i fremtiden.

– Burde ha brukt mindre

Som flere andre peker også Holvik på at regjeringen har fått hjelp til å nærme seg handlingsregelen av god vekst i norsk økonomi og reduserte utgifter til blant annet sykefravær.

Hun mener imidlertid at regjeringen burde ha brukt enda mindre penger blant annet fordi Norges Bank har varslet renteøkning på litt sikt.

Regjeringen bruker 7,4 milliarder kroner for mye i forhold til det handlingsregelen tilsier, neste år. Likevel vil det oljekorrigerte budsjettunderskuddet bli uendret i 2011 i forhold til i år.

NHO-sjef John G. Bernander er fornøyd med at pengebruken er på vei ned mot handlingsregelen, men er ikke helt tilfreds med regjeringens prioriteringer.

– Budsjettet viser at norsk økonomi er i bedring, og at vi har det bedre enn landene rundt oss. Regjeringen burde likevel brukt handlingsrommet til det hele Stortinget var enige om i 2001, nemlig forskning, utvikling og stimulering av næringslivet gjennom skatte- og avgiftslette. Det gir mindre vekstkraft enn vi burde hatt, mener Bernander.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger