Hopp til innhold

Økonomer skeptiske til renteoppgang: – Dette er ikke noen jappetid

Ledende norske økonomer mener at Norges Bank går for hardt ut. Olav Chen i Storebrand mener imidlertid Norges Bank har handlet riktig.

Makroøkonom Jan Ludvig Andreassen

Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvis vi nå hever rentene og får nedgang i boligbygging og så videre, når vi sliter med boligmangel. Bøndene har investert, vi trenger å investere mer så vi får ned matprisene. Nå stopper de opp å investere fordi rentene stiger, sier Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen til NRK.

Han er svært skeptisk til at Norges Bank valgte å sette opp renta med 0,5 prosentpoeng.

Torsdag ble det nemlig klart at Norges Bank hever styringsrenta til 1,25 prosent. Det har ikke skjedd lignende på 20 år.

Framover mener sentralbanken at renta skal fortsette å stige. Det varsles ny renteheving i august, og at renta skal opp på 3 prosent mot neste sommer.

– Det er hele forståelsen av vår samtid. Dette er ikke noen jappetid med ekstravagante kjøp av Porscher sånn som på 80-tallet, folk investerer ganske fornuftig. Og nå skal man prøve å legge en brems på det som det egentlig ikke er noe poeng i i det lange løp, sier Andreassen.

Han peker på at strømpriser, drivstoffpriser og varepriser som øker på grunn av mindre tilbud fra utlandet, er vanskelig å få gjort noe med ved å øke rentene.

– Jeg mener det ikke er bråhast

Også sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB, sier hun ikke ville valgt denne rentehevingen selv.

Haugland trodde på forhånd banken ville nøye seg med å heve renta med 0,25 prosentpoeng.

Hun er enig med banken i at det mye press i økonomien akkurat nå. Men hun mener utsiktene på litt lengre sikt er mindre lystige enn sentralbanken skal ha det til.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB

Sjefsøkonom Kjersti Haugland i DNB

Foto: Inger Johanne Stenberg

– Jeg mener ikke det er så bråhast i Norge som det er i andre land, ikke minst fordi rentevåpenet er usedvanlig tungtvirkende i norsk økonomi, i motsetning til for eksempel USA, sier hun til NRK.

Spesielt tviler hun på at arbeidsledigheten vil holde seg på samme lave nivå som den er på i dag. Det legger Norges Bank til grunn i den pengepolitiske rapporten.

«Arbeidsledigheten ventes å falle litt den nærmeste tiden som følge av god vekst i sysselsettingen. Utover høsten ser vi for oss at ledigheten stabiliserer seg før den øker litt fra neste år. Vi venter likevel at den vil holde seg lav gjennom hele prognoseperioden», heter det i rapporten.

– Jeg stusser på at Norges Bank tror de skal få til en så kraftig innstramming, uten at arbeidsledigheten nesten overhodet stiger. Det er en positiv historie som tegnes, så tviler jeg på at det kan bli en så lykkelig historie.

– Det er for alles beste

Forvalter Olav Chen i Storebrand mener den doble rentehevingen var et riktig grep av Norges Bank. Han er også positiv til at renta skal fortsette opp til tre prosent.

– Det jeg syns var overraskende var at de varsler en heving i august. Jeg trodde de skulle hoppe over august. Men det betyr at de mener alvor, i forhold til at de ligger litt bakpå og må ta igjen det tapte, sier han til NRK.

Chen mener Norges Bank, i likhet med de fleste andre sentralbanker i verden, burde hevet rentene for lenge siden. Han mener økonomien har vist tegn til overoppheting lenge – og mye lenger enn Ukraina-krigen har vart.

Olav Chen leder for allokering og globale renter i Storebrand

Olav Chen er leder for allokering og globale renter i Storebrand Kapitalforvaltning.

Foto: Lise Eide Risanger / Storebrand

På lengre sikt tror han nedgangen i forbruk, som er effekten sentralbanken ønsker av rentehevingen, vil føre til at inflasjonen senkes internasjonalt. Det igjen mener han vil komme nordmenn som sliter med høye strøm- og dieselpriser til gode.

– Det kan svi litt nå. Men det er for alles beste at inflasjonen ikke løper løpsk.

LO bekymret for ledigheten

Også politikerne reagerer på Norges Banks beslutning. Finanspolitisk talsperson Tina Bru i Høyre mener regjeringen nå har ansvar for å minke oljepengebruken.

– Fra regjeringen la frem revidert budsjett til nå har prisene økt mer enn vi trodde de ville gjøre, nå fikk vi dobbel renteheving og folk er bekymret for egen økonomi. Jeg hører Støre og Vedum si at de tar dette på alvor, men politikken deres bærer ikke nok preg av det, skriver hun i en uttalelse til NRK.

Les også: Nå blir drømmehuset dyrere: – Glad vi ikke tok helt av

Mia Benedicte Lund i sitt nye hus.
Mia Benedicte Lund i sitt nye hus.

Rødts nestleder Marie Sneve Martinussen mener presset i økonomien er skjevfordelt, og ønsker at de rikestes kjøpekraft begrenses ytterligere med skatt.

– Jeg er bekymret for at Wolden Bache tar for mye Møllers tran. Store og raske rentehevinger rammer skeivt og kan bidra til å kvele den positive utviklinga i arbeidsmarkedet. Det kan bli en dobbeltstraff for folk med lave inntekter og usikre jobber, sier hun i en uttalelse.

LOs sjefsøkonom Roger Bjørnstad bekymrer seg for om ledigheten nå igjen vil øke, når renta skal opp så mye som den skal den neste tiden.

Roger Bjørnstad, sjeføkonom i Pöyry management consulting

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.

Foto: Johan B. Sættem

– Oppgang i norsk økonomi taler for renteøkningen , men det er ikke riktig å bruke renteøkninger til å drive norsk økonomi i ny resesjon på grunn av den importerte prisveksten, skriver han i en e-post til NRK, og legger til:

– Kostnadsøkninger på strøm, drivstoff, mat og på innsatsvarer i norskproduserte varer og tjenester rammer husholdninger og virksomheter, og taler isolert sett for færre renteøkninger.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger