Hopp til innhold

Økokrim vil ha utsatt Vimpelcom-høring

Økokrimsjefen frykter en høring i Stortingets kontrollkomite kan skade etterforskningen av Vimpelcom, og ber om et halvt års utsettelse.

Sigve Brekke

KAN BLI UTSATT: Økokrim og Riksadvokaten vil at Stortingets høring av Vimpelcom-saken skal utsettes til våren, og dermed har trolig Telenorsjef Sigve Brekke mer tid før han man forklare seg for åpen mikrofon i Stortinget.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

En uke før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal grille Telenor-toppene om hva de visste om korrupsjonsanklagene i Vimpelcom kan hele høringen bli stanset, skriver VG.

Fredag forrige uke troppet riksadvokaten opp på Stortinget for å be komiteen utsette den planlagte høringen 16. desember i Vimpelcom og Telenor-saken, ifølge avisen.

Et halvt års utsettelse

I et brev til komiteen ber riksadvokat Tor-Aksel Busch om at høringen blir utsatt med seks måneder.

Kontrollkomiteen er innkalt til et ekstraordinært møte klokken 15 i ettermiddag for å diskutere hvordan de skal håndtere Riksadvokatens forespørsel.

Men ifølge Aftenposten har Kontroll og konstitusjonskomiteen allerede gitt beskjed om at de går inn for at høringen blir utsatt.

Kan skade etterforskningen

Begrunnelsen for brevet fra Riksadvokaten er at Økokrim-sjef Trond Eirik Schea «etter det beste faglige skjønn frykter at en åpen høring i Stortingets kontrollkomite kan skade den pågående etterforskningen».

Riksadvokaten understreker i brevet at det er opp til komiteen å velge om de vil gjennomføre høringen som planlagt.

Det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom er under etterforskning for korrupsjon i forbindelse med kjøp av telenett-lisenser i Usbekistan, og det er uklart hvor mye Telenor visste om korrupsjonsanklagene.

Telenor har fått kritikk for manglende innsats mot korrupsjon i Vimpelcom. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomiteen hadde åpen høring om saken i januar.

Se P3s video om Vimpelcom

Ga feil info til Stortinget

Ledelsen har innrømmet at de ga Stortinget feil informasjon under den første høringen.

Saken har fått store konsekvenser for Telenor.

Styreformannen måtte gå i høst, fire ledende ansatte er permitterte mens etterforskningen pågår, og tidligere toppsjef i Vimpelcom Jo Lunder er siktet for grov korrupsjon.

I forrige uke ble det kjent at Telenor-topp Sigve Brekke ønsket å ha lukkete møter med Kontroll og konstitusjonskomiteen i forkant av den lukkede høringen for å forklare hva Telenor har gjort for å komme til bunns i korrupsjonsanklagene. Anmodningen om et lukket og hemmelig møte ble blankt avvist av Stortingskomiteen.

Saken oppdateres

AKTUELT NÅ