Økokrim skal etterforske Sp

Økokrim har åpnet etterforskning for å avklare om regnskapslovgivningen ble brutt da Senterpartiet sendte fakturaer til kraftselskaper.

Sp-leder Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete og Senterpartiet skal etterforskes i forbindelse med de omstridte pengegavene til partiet.

Foto: Andersen, Aleksander / SCANPIX

– Det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger noe straffbart, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng til NRK.no.

Økokrim skal nå etterforske om fakturaene fra Senterpartiet til kraftselskapene Eidsiva Energi og Troms Kraft er utstedt i henhold til regnskapsloven.

– Fakturaene må stemme med virkeligheten

Førstestatsadvokat Petter Nordeng

Petter Nordeng i Økokrim sier det er rimelig grunn til å undersøke om Sps fakturaer er i henhold til loven.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Vi skal undersøke om innholdet i fakturaene stemmer med virkeligheten. Hvis du i en faktura skriver at du selger epler, kan du ikke selge appelsiner i stedet, for å si det enkelt, sier Nordeng.

I dag offentliggjorde også Finanstilsynet at de har funnet alvorlige feil og mangler i Senterpartiets reviderte årsregnskap fra 2009. Også i Finanstilsynets kritikk var fakturaene sentrale.

– Det er faktisk helt tilfeldig at vi kunngjør at vi skal starte etterforskning samme dag, sier Nordeng.

– Finanstilsynets kritikk har ikke hatt betydning for vår beslutning. Den har vi tatt basert på at det er rimelig grunn til å undersøke om det har skjedd noe straffbart, og på den offentlige interessen det har vært rundt denne pengestøtten.

Navarsete: Tar det alvorlig

Eidsiva Energi og Troms Kraft ga til sammen 700.000 kroner til promotering av fornybar energi. Senterpartiet fakturerte pengene fra kraftselskapene som prosjektstøtte, men kun en brøkdel av pengene gikk til brosjyrer og DVD, resten gikk til Senterpartiets valgkamp.

Dette var ulovlig pengestøtte og brudd på partifinansieringsloven. Det har imidlertid partiledelsen sagt at de ikke ble oppmerksomme på før i september i år, da Statistisk sentralbyra (SSB) la frem oversikten over partistøtte.

– Vi tar dette alvorlig. Vi har lagt frem alle relevante opplysninger om saken, sier Senterparti-leder Liv Signe Navarsete.

– Vi har ingenting å skjule og vil sørge for at Økokrim får tilgang til det de etterspør.

I første omgang skal Økokrim etterforske om det har skjedd noe straffbart. Blir konklusjonen at det ikke har det, henlegges saken. Har det skjedd noe straffbart, blir spørsmålet om noen kan straffes for det.

– Dersom ingen kan straffes, henlegges saken på bakgrunn av det. Men hvis det har skjedd noe straffbart, og noen har vært uaktsomme i forhold til det, blir det tatt ut tiltale, sier Nordeng.

Strafferammen er to års fengsel, men ifølge Nordeng er det ingenting som tilsier at denne saken vil føre til den strengeste straffen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger