Hopp til innhold

Økokrim ser på Ropstad-saken

Hadde en vanlig borger gjort noe tilsvarende ville det blitt sett på som skatteunndragelse. Det mener ledende skatteadvokat. Økokrim har kontaktet skatteetaten om Ropstad-saken.

Ropstad møter presse

ANGRENDE SYNDER: Kjell Ingolf Ropstad møtte fredag pressen for å beklage at han ikke har betalt skatt på statsrådsboligen.

Foto: Ali Zare / NTB

– På bakgrunn av hva som har fremkommet i media den siste tiden, har Økokrim kontaktet Skatteetaten. Det er vanlig prosedyre i alle saker hvor det fremkommer denne type informasjon, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i en pressemelding.

Tidligere fredag ble det klart at Oslo politidistrikt ikke starter etterforskning på eget initiativ. Det skjedde etter at KrF-lederen innrømmet en «skattefinte».

Kjell Ingolf Ropstads bekreftelse på opprettholdelse av pendlerstatus fra 11. november 2020.

Ropstads bekreftelse på at han er pendler og har utgifter på et hus i hjemkommunen.

Foto: Faksimile

Han inngikk avtale med foreldrene om å betale noen av deres utgifter for å slippe skatt på egen statsrådsbolig. De pengene betalte han aldri foreldrene.

Les også: Ropstad innrømmer «skatte-finte» med statsrådsbolig

Skatteetaten foretar nå undersøkelser i saken, og vil kontakte politiet hvis det er nødvendig opplyser Økokrim.

– I så tilfelle vil det være naturlig at Økokrim og Oslo politidistrikt, som vi har et løpende samarbeid med, foretar en vurdering av eventuell videre behandling, sier Lønseth.

– Veldig alvorlig

– Hadde du gjort noe tilsvarende som vanlig borger så hadde du blitt ansett å ha gjort deg skyldig i skatteunndragelse, sier Cecilie Amdahl som er leder i Advokatforeningens lovutvalg for skatterett.

– Hadde dette hadde vært en vanlig borger som hadde gitt så feilaktige opplysninger om skattefordeler til arbeidsgiver, så hadde vi ikke bare sett en korrigering av skatten, men også en ganske kraftig tilleggsskatt. Den kan komme helt opp i 60 prosent, sier Amdahl.

Advokat Cecilie Amdahl

Cecilie Amdahl, leder i Advokatforeningens lovutvalg for skatterett.

Foto: Eivind Molde / NRK

Skatterettsjuristen understreker overfor NRK at hun uttaler seg på generelt grunnlag om det som nå er kommet fram om at Kristelig Folkepartis leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad har tatt grep for å slippe skatt på statsrådsboligen som han har hatt fra 2019.

Det dreier seg om 175.000 kroner, og Ropstad er i dialog med Skatteetaten om å betale skatten. Det er avisa Aftenposten som avslørte saken.

Hun understreker at dersom du har gitt feilaktige opplysninger, er det aktiv skatteplanlegging.

– Er dette alvorlig?

– Ja, det er alvorlig å gi positivt uriktig opplysninger til skattemyndighetene, det er veldig alvorlig, sier Cecilie Amdahl.

Les også: KrF-veteran: – Jeg har hatt tillit til Kjell Ingolf frem til nå

Kan bli straffeforfulgt

- I prinsippet er dette straffbare forhold.

Det sier professor emeritus i skatterett ved Universitetet i Oslo, Arvid Aage Skaar. Han sier det er opp til Skatteetaten om det er snakk om et stort nok beløp og grov nok uaktsomhet til at de ønsker å varsle politet.

Arvid Aage Skaar, professor emeritus i skatterett ved Universitetet i Oslo.

Arvid Aage Skaar, professor emeritus i skatterett ved Universitetet i Oslo.

Foto: UiO

Dette er ikke bra. Basert på Aftenpostens opplysninger er dette åpenbart et regelverk han har skjønt i noen grad, men tilpasset seg på en slik måte at skattemyndighetene ikke har fått fullstendige opplysninger, sier han til NRK.

Hvilken betydning kan det ha hvis han var forvirret over regelverket, basert på hvordan han hadde fått det forklart fra Stortinge og Statsministerens kontor?

Rettsvillfarelse kan ha en viss betydning i svært sjeldne saker, men ikke her, sier Skaar.

Han påpeker at det er vanlig at folk sier at de ikke forsto reglene, og at det nesten aldri blir akseptert.

– At man da skulle stille lavere krav for statsråder og stortingsrepresentanter, vil være helt uholdbart, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ