Hopp til innhold

Varsler erstatningskrav mot Økokrim

Økokrim henlegger siktelsen mot Vimpelcoms tidligere toppsjef Jo Lunder, som var siktet for grov korrupsjon. Lunders advokat varsler erstatningskrav mot Økokrim.

Jo Lunder

Siktelsen mot Vimpelcoms tidligere toppsjef Jo Lunder er henlagt etter at Økokrim mener at det ikke finnes grunnlag for å ta ut tiltale mot ham.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Økokrim skriver i en pressemelding onsdag morgen at korrupsjonssiktelsen mot tidligere toppsjef Jo Lunder i Vimpelcom nå er henlagt.

Førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim sier til NRK at etterforskningen er avsluttet, og at saken blir henlagt etter bevisets stilling.

– Det er den alminnelige henleggelskoden når man har etterforsket og det ikke er grunnlag for å ta ut tiltale, sier Thorsen.

Han sier at saken har vært etterforsket helt inntil nylig blant annet med avhør i utlandet.

– En gledens dag

Jo Lunders forsvarer Cato Schiøtz sier til NRK at dagen i dag er en gledens dag for Jo Lunder.

– Dette har vi arbeidet for i to år, vi har nedlagt et stort arbeid med å bidra med saksopplysninger på mange måter. Nå er denne saken avsluttet, og det er vi veldig glad for, sier Schiøtz.

På pressekonferansen forteller Cato Schiøtz at han i løpet av 40 år som advokat i økokrim-saker aldri har hatt en klient hvor han har vært så sikker på klientens uskyld.

Jo Lunder sier på pressekonferansen at han aldri har hatt noe å skjule og aldri har vært kjent med korrupsjon i Vimpelcom.

– Den største feilen Økokrim etter min mening har gjort, var å arrestere meg. Jeg tror at hvis jeg hadde blitt kalt inn til et avhør, så kunne jeg blitt sjekket ut av saken relativt tidlig, sier han.

– Jeg føler at jeg står på en branntomt. Jeg brukte 30 år på å bygge, og nå er det nedbrent, sier Lunder.

Han sier at han overhodet ikke har vurdert økonomiske konsekvenser, og at han holder alle muligheter åpne. Tidligere onsdag formiddag sa hans advokat Cato Schiøtz til NRK at det ville bli krevd kompensasjon for hans tap.

På pressekonferansen sier Schiøtz at de så langt ikke har regnet på hvor store tap det er snakk om for Lunders del.

Schjøtz sier på pressekonferansen at han mener at Økokrim har jukset ved å ikke gi retten og forsvarerne innsikt i alle viktige dokumenter i en tidlig fase. Det avviser førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim. - Optimalt sett kunne flere dokumenter ha blitt lagt frem for retten i sin helhet, men de er ikke bevisst holdt tilbake og det er derfor heller ikke bevisst juks, sier han.

Avsluttet fra Økokrims side

Påtalevedtaket gjør at Økokrims etterforskning rundt Vimpelcom nå er avsluttet.

I februar i fjor inngikk det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom et forlik om å betale 795 millioner dollar til amerikanske og nederlandske myndigheter etter at selskapet vedgikk omfattende korrupsjon.

Førstestatsadvokat Thorsen sier til NRK at Økokrim startet korrupsjonsetterforskning mot Lunder i kjølvannet av utbetalinger på 30 millioner dollar i Usbekistan. Pengene gikk til et selskap som var kontrollert av presidentdatteren i landet.

Jo Lunder

Siktelsen mot Vimpelcoms tidligere toppsjef Jo Lunder er henlagt etter at Økokrim mener at det ikke finnes grunnlag for å ta ut tiltale mot ham.

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Høringer i Stortinget

Korrupsjonen i Vimpelcom førte blant annet til høringer i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite i mai i fjor.

Årsaken var at delvis statseide Telenor eide en tredel av Vimpelcom, og hadde flere Telenor-ansatte i selskapets styre.

Næringsministeren samt Telenors konsernsjef og styreleder måtte forklare seg.

Lunder sa da at korrupsjonssiktelsen har vært en personlig katastrofe for ham.

– Arrestasjonen og siktelsen har vært en katastrofe for meg, med enorme skadevirkninger for yrkeskarrieren min. Jeg er i dag uten jobb, jeg har ingen verv i næringslivet, sa Lunder i høringen.

Varsler erstatningskrav mot Økokrim

Jo Lunder mistet jobben som toppsjef i John Fredriksens selskaper da det ble kjent at han var under etterforskning for grov korrupsjon. Han mistet eller frasa seg også flere styreverv, blant annet vervet som styreleder i Evry.

Jo Lunder hadde jo høyt gasjerte stillinger i næringslivet da han ble siktet for grov korrupsjon. Hva skjer nå med tanke på det?

– Det har vi tenkt å kommentere på den pressekonferansen som vi skal ha 11.30, men det er klart at her har Jo Lunder hatt et meget betydelig tap. Jeg kjenner ikke til noen Økokrim-siktet som har hatt tilnærmelsesvis samme tap, så det vil det selvfølgelig bli krevd kompensasjon for, sier Cato Schiøtz til NRK.

AKTUELT NÅ