Hopp til innhold

Økokrim advarer mot tyrkisk sommerflørt

Kjærlighetssvindelen øker. Den nye er at pengene sendes til Tyrkia og at kvinnene faktisk møter han de tror er «kjæresten».

Bak datingsvindelen står organiserte kriminelle, som bruker store ressurser og mye tid på å lure norske ofre. Reporter: Maria Hasselgård. Grafikk: Tom Bob Peru Aronsen.

I 2014 sendte 173 ofre for datingsvindel til sammen 210 millioner kroner ut av Norge. Ifølge EUROPOL er Norge det landet i Europa det går mest penger ut av til bedragere innenfor nettdating.

Det er ofte bankene som oppdager svindelen når kvinnene sender penger til «kjæresten».

– Jeg har tre kvinner i 40-åra nå som vi er overbevist om sender penger til svindlere i Tyrkia. De nekter å tro at «kjæresten» er en svindler og fortsetter og sende penger, sier Ken Wahlberg i Sparebank 1 på Hamar.

Advarer kunder mot svindel hver uke

Wahlberg har engasjert seg spesielt i svindel på nettet og har en kunde i uka som han prøver å overbevise til å bryte kontakten.

– Vi snakker om over 500.000 kroner på den ene dama, det er tragisk, sier bankmannen.

Mistanken oppstår når de bankansatte ser hyppige overførsler og opplever at kundene lyver om formålet, i tillegg til at det sendes falske pass og kvitteringer.

– Mange vil jo selvfølgelig ikke tro meg, hvorfor skal en bankansatt de aldri har truffet ringe dem og fortelle dem at de er svindla av den de stoler mest på i hele verden? Den er vanskelig å ta, sier han.

Rekordmye datingsvindel

I 2014 sendte 173 ofre for datingsvindel til sammen 210 millioner kroner ut av Norge. Av dem var 99 kvinner og 74 menn. Det er flere enn noen gang.

Før var bankene spesielt oppmerksomme når pengene gikk til Vest-Afrikanske land i tillegg til Øst- Europa.

Nå ser både bankansatte og Økokrim at det går store summer fra norske kvinner til Tyrkia og advarer.

– Norske kvinner må være forsiktige med tyrkiske menn de treffer på nettet eller i Tyrkia som ber om penger, sier Anne Dybo i Økokrim.

Hun har i flere år jobbet med å forebygge at nordmenn svindles innen nettdating.

– En del tyrkiske menn søker godt voksne norske kvinner som de oppvarter og får til å sende penger. Det er ikke bare det vestafrikanske nettverket som driver med datingsvindel. Andre har også hengt seg på bølgen.

Klagestorm etter Brennpunkt-dokumentar

Til tross for et rekordår i fjor, kan antallet som melder sakene sine bli enda større i år. Økokrim tror at en økt bevissthet hos både pårørende, banker og politiet er en viktig årsak til økningen.

– En del som blir stoppet etter at de har sendt noen hundre tusen. Så antall ofre blir nok flere, men sannsynligvis så er det mindre penger som går ut av landet, sier Dybo i Økokrim.

Når det har vært mediefokus på kjærlighetssvindel, øker antall henvendelser.

– Etter Brennpunkt-dokumentaren i februar fikk vi mange henvendelser. Det ble anmeldt saker som beløper seg til 16 millioner kroner i løpet av et par-tre dager. Det er nok bare toppen av isfjellet.

Ifølge EUROPOL (EUs organisasjon for politisamarbeid) er Norge det landet i Europa det går mest penger ut av til bedragere innenfor nettdating.

AKTUELT NÅ