NRK Meny
Normal

– Narkotikapresset mot Norges grenser er alvorlig

Tollerne beslagla langt mer brennevin, kokain og cannabis i år enn på samme tid i fjor, samtidig er det de nye syntetiske stoffene som bekymrer.

Tollvesenet grundig til verks

Tollvesenet gjorde 19.300 beslag føste halvår i år. Nye smuglermetoder gjør tollernes jobb ekstra utfordrende.

Foto: NRK Sorlandet

Ifølge Tollvesenets statistikk som ble fremlagt i dag ble det i løpet av første halvår i år gjort 19.300 beslag, hvorav to tusen av disse var narkotikabeslag.

Det resulterte i at blant annet over 17 kilo kokain og over 560 kilo cannabis ble beslaglagt. I tillegg ble 32 kilo heroin og 47 kilo amfetamin oppdaget og tatt inn.

Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse beskriver smuglersituasjonen i Norge som alvorlig.

– Dette betyr jo at smuglingspresset mot Norges grenser fortsatt er stort og det kan se ut til at det er økende, og det er klart at dette vedvarende narkotikapresset mot landets grenser bekymrer oss, Røse til NRK.

Det nye dopet bekymrer

Narkotika

Syntetisk narkotika kommer i alle former og er vanskeligere å oppdage, lettere tilgjengelig og rimeligere enn de tradisjonelle narkotiske stoffene.

Det har også vært en økning i beslag av syntetisk narkotika, og tollerne beslagla over fire kilo ulike typer syntetisk narkotika. Disse stoffene er som navnet tilsier syntetisk fremstilte stoffer, og er kan være opp til hundre ganger sterkere enn de tradisjonelle narkotiske stoffene.

Listen over hvilke narkotiske stoffer som faller innunder betegnelsen er lang og det dukker til stadighet opp nye stoffer.

– Vi ser at syntetisk narkotika er et nytt problem som har dukket opp nå de siste årene og det stiller nye utfordringer til oss når det gjelder kontroll av postforsendelser, sier underdirektør i toll- og avgiftsetaten, Geir Høyseth til NRK.

Disse stoffene er en utfordring for de er lett tilgjengelige og kan enkelt bestilles over internett. I tillegg er de rimelige, så rimelige at ungdommer har råd til å kjøpe.

– Bakmennene sitter i Kina

Det internasjonale smuglermiljøet har ifølge Røse blitt mer velorganisert den siste tiden, noe som har resultert i helt nye smuglermetoder.

– Smuglemetodene endrer seg absolutt hele tiden. Vi ser at smugling i store kvantum er på vei ut og at det nå smugles mer rett hjem til den enkelte bruker. Dette er en trend vi ser i hele Europa.

Han legger til at statistikken så langt i år viser at tollerne gjør en god jobb med å tilpasse seg de stadig nye metodene.

Riksrevisjonen kritiserte på sin side Tollvesenet tidligere i år for at de bruker for lite tid på å avsløre de store bakmennene.

Tollvesenet mener imidlertid at den klassiske grossistvirksomheten, hvor man smuglet store leveranser til Norge og distribuerte dem videre, er i ferd med å avta.

– Når det gjelder de nye trendene så er det internasjonalt samarbeid som gjør oss i stand til å ta bakmennene. Ta for eksempel de nye syntetiske stoffene, de produseres som regel i Kina og sendes i større forsendelser til Storbritannia hvor internettapoteker distribuerer stoffene videre til den enkelte bruker i Norge.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger