Oslo: Høyner sikkerheten ved USAs ambassade etter Muhammed-bråk

Oslo politidistrikt har iverksatt flere ekstra sikkerhetstiltak rundt USAs ambassade som følge av urolighetene i Midtøsten og Nord-Afrika.

USAs ambassade

TILTAK: USA frykter for angrep mot ambassader i flere land. Nå skjerpes sikkerheten i Oslo.

Foto: Martin Fjørtoft / NRK

Det melder VG Nett.

– Vi har satt opp sikkerheten som følge av hendelser internasjonalt, sier stabssjef Johan Fredriksen i Oslo politidistrikt til NRK.no.

Han vil ikke gå nærmere inn på hvilke konkrete tiltak det er snakk om, men sier at det dreier seg om både synlig, ikke-synlige, mobile og stasjonære tiltak.

Bekymret

Blant annet er det allerede uniformert politi på vakt foran ambassadebygningen ved Solli plass i Oslo. Han avviser at det er på bakgrunn av konkrete trusler dette iverksettes nå.

– Vi har hendelsene internasjonalt, og samtidig gjør PST sin vurdering ut i fra norske forhold. Det er en forholdsmessighet i dette, sier han.

Direkte fra Kairo ved USAs ambassade

Direkte fra Kairo ved USAs ambassade

Både USA og andre vestlige land er bekymret for faren for flere angrep på sine utenriksstasjoner, etter at USAs ambassadør Christopher Stevens ble drept i et væpnet angrep på konsulatet i Benghazi i Libya tirsdag. Store demonstrasjoner mot USAs ambassader i flere land i Midtøsten og Nord-Afrika torsdag ble fulgt opp av enda større etter fredagsbønnen i dag.

Foruten Egypt og Jemen er det store demonstrasjoner i blant annet Indonesia og Malaysia. I Sudan forsøker illsinte demonstranter å ta seg inn i Tyskalnd fredag ettermiddag.

Forsvaret: – Klar over faren

Norske diplomater i muslimske land og soldater i Afghanistan er alle på vakt for uroligheter etter fredagsbønnen. Filmen «Innocence of muslims» har potensial til å skape uro, bekrefter Forsvaret.

De norske styrkene i Afghanistan har blant annet vært i kontakt med lokale ledere, i håp om å unngå at det blir voldelige demonstrasjoner etter fredagsbønnen. Det bekrefter presseoffiser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH).

– Det er jo helt naturlig også å gjennomføre de tiltakene vi har hatt tidligere. Samtaler med lokale ledere er helt naturlig, i og med at vi har hatt gode erfaringer med det, sier Moen til NTB.

Demonstrasjon i Kairo

NYE OPPTØYER: I Kairo samlet det seg store folkemasser som protesterer mot USA også etter fredagsbønnen.

Foto: MOHAMED ABD EL GHANY / Reuters

Moen sier forsvaret har iverksatt tiltak som skal ivareta norske soldaters liv og sikkerhet, men vil ikke gå i detaljer om hvilke tiltak.

– Det er ikke tvil om at vi er klar over faren. Filmen har et potensial til å skape uro, sier han.

Utenriksdepartementet opplyser på sin side at de har nær kontakt med ansatte i muslimske land.

– Vi følger nøye med på situasjonen. Erfaringene viser at det er grunn til å være årvåken, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen.

– Vi iverksetter de tiltak og forholdsregler som vi mener er nødvendige, men jeg har ikke anledning til å gå nærmere inn på sikkerhetstiltakene, legger han til.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRK.no kommer tilbake med mer

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger