Hopp til innhold

Øie ny høyesterettsjustitiarius

Toril Marie Øie (55) utnevnes til ny høyesterettsjustitiarius etter Tore Schei.

Toril Marie Øie (55) utnevnes til ny høyesterettsjustitiarius etter Tore Schei.

Øie ble utnevnt i statsråd på Slottet fredag, og ble presentert av justisminister Anders Anundsen (Frp).

Hun blir Norges 20. høyesterettsjustitiarius, og den første kvinnen i embetet.

– Jeg er stolt og takknemlig for å ha blitt utnevnt. Jeg er veldig motivert for denne jobben. Etter elleve år i Høyesterett er jeg veldig glad i institusjonen, og jeg ser veldig frem til å ta over arven etter Tore Schei, sier Øie.

Øie har vært høyesterettsdommer siden 2004. Før det har hun vært ansatt som avdelingsleder og leder av Enhet for strafferett og prosess i Justisdepartementets lovavdeling.

Hun har også fungert som herredsdommer og sorenskriver, og har skrevet flere lærebøker om jus og strafferett.

Viktig stilling

Anundsen mener Øie har «fremragende faglige kvalifikasjoner og meget gode personlige egenskaper for embetet».

– Dette er en av landets viktigste posisjoner, og Jeg er svært fornøyd med utnevnelsen av Toril M. Øie til ny justitiarius i Høyesterett, sier Anundsen.

– Mange dyktige og kompetente søkere viser at dette er en ettertraktet og viktig stilling. Jeg er trygg på at hun vil bidra til at den store tilliten vi har til Høyesterett vil bestå. Hun kjenner organisasjonen godt og vil være en viktig pådriver for at domstolen skal forbli en enestående faglig institusjon i samfunnet, sier han.

Tore Schei går av som høyesterettsjustitiarius 1. mars, etter nærmere 14 år i stillingen. Han går da over aldersgrensen som er satt for lederen av Høyesterett.

Det var åtte personer på søkerlista, blant dem høyesterettsdommerne Jens Edvin Skoghøy, Karl Arne Utgård og Arnfinn Bårdsen.

Les også: Vil tillate hemmelige søknader til dommerjobb i Høyesterett

Lyspunkt

AKTUELT NÅ