Hopp til innhold

Også Erna Solberg «skulket» de fleste møtene på Stortinget

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er i godt selskap når han «skulket» nesten alle komitemøtene han skulle ha deltatt på. Det samme gjaldt Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sist gang de var i opposisjon.

Arbeiderpartietets Jonas Gahr Støre

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er den stortingsrepresentanten som skulker komitemøtene i Stortinget oftest. Men lederne for dagens regjeringspartier hadde også skyhøyt fravær i opposisjon.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

En gjennomgang NRK har gjort av 365 referater fra Stortingets komiteer viser at AP-leder Jonas Gahr Støre er den som «skulker» komitemøtene i nasjonalforsamlingen oftest, med et fravær på 94 prosent.

Saken ble debattert i Politisk kvarter på P2 og i NRK1 mandag morgen.

– Støres oppmøtefrekvens, der han har deltatt på kun 2 av 32 komitemøter er ekstrem. Det sender et signal om at for ham er komitearbeid både uinteressant og uviktig, sier Hårek Elvenes, stortingsrepresentant for Høyre.

– For slapt oppmøte

Hårek Elvenes

Hårek Elvenes, stortingsrepresentant for Høyre, har deltatt på alle møtene i justiskomiteen inneværende stortingsperiode, som en av få representanter.

Foto: Pressefoto

Elvenes er en av få kan skryte av å ha møtt opp på absolutt alle komitemøter i inneværende stortingsperiode.

Han mener konsekvensen av at mange uteblir er at saksbehandlingen blir dårligere og mer overfladisk.

Er oppmøtet generelt for slapt?

– Ja, etter min mening burde oppmøtet vært bedre. Utfordringen er at alle stortingsrepresentantene har stående invitasjoner til å delta på svært mange arrangementer utenfor nasjonalforsamlingen, sier Elvenes.

Men Truls Wickholm, som sitter i finanskomiteen for Arbeiderpartiet, forsvarer sin partileder med at det samme gjaldt nåværende statsminister og Høyre-leder Erna Solberg den gang hun var i opposisjon.

– Dette er først og fremst en bitende kritikk av Elvenes sin egen partileder Erna Solberg. Hun ble møtt med en lignende statistikk i 2012, sier Wickholm.

Solberg og Jensen hadde skyhøyt fravær i opposisjon

Og Wickholm har rett i sin påstand om at heller ikke Solberg prioriterte komitearbeid høyt som leder for det som den gang var det største opposisjonspartiet.

Nærbilde av Erna Solberg. Blå bakgrunn

Heller ikke Høyre-leder Erna Solberg prioriterte komitearbeid høyt i sin siste stortingsperiode som opposisjonspolitiker.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Partilederne for dagens regjeringspartier hadde fravær på henholdsvis 89 prosent og 93 prosent i 2012.

Det viser en opptelling VG gjorde i 2012. Høyres partileder Erna Solberg deltok den gang kun på 4 av 35 møter i helsekomiteen.

– Hovedjobben for Høyre gjøres der av våre to andre representanter i komiteen. Som partileder må jeg også følge saker i alle de andre komiteene, og da må tiden prioriteres strengt, var forklaringen Solberg ga avisen for fire år siden.

Det hørtes til forveksling likt ut som forklaringen Støre nylig ga til NRK om eget fravær.

– Arbeiderpartiet er tydelig til stede i alle komiteene og det er ingen møter der Arbeiderpartiets meninger ikke er representert. Vi disponerer kreftene som i en god lagoppstilling. Det ikke er nødvendig å toppe laget hvert eneste møte, sa Støre.

Også partileder Siv Jensen prioriterte som partileder i opposisjon andre arbeidsoppgaver enn å delta i komitemøtene.

Ifølge samme avis deltok Jensen kun på 2 av 28 møter i forsvars- og utenrikskomiteen i 2012.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger