Ingen tilbud til ofre for tvangsekteskap

Det er ikke iverksatt noen tiltak denne sommeren for å hjelpe barn og unge som er i risikogruppen for å bli tvangsgiftet.

Gerd Fleischer

ARKIVBILDE: Leder Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF er bekymret over manglende sommertiltak til barn og unge som står i fare for å bli tvangsgiftet.

Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

– Jeg er bekymret for sommeren 2010, sier leder Gerd Fleischer i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF) til NRK.

Erfaringsmessig er sommeren høysesong for tvangsekteskap, ifølge SEIF-lederen.

Og det er ikke uten grunn at Gerd Fleischer er bekymret. Flere sommertiltak som vanligvis har vært tilgjengelig, har i år forsvunnet.

– Det har vært spesielle tilbud på helsestasjoner. Det har vært tiltak på Gardermoen, hvor ungdom i siste liten kunne si ifra hvis de ble bortført fra Norge. Vi har også delt ut løpesedler, sier Fleischer.

– Det er krise at disse tilbudene ikke finnes også i sommer. Arbeidet står i fare for å bli satt ti år tilbake i tid, sier hun.

20 henvendelser i juni

Røde Kors har hatt rundt 20 henvendelser fra bekymrede barn i juni.

Før helgen ble en 50 år gammel iraker etterlyst, siktet for å stå bak et tvangsekteskap i Oslo.

Fem personer er siktet i saken, som gjelder en 13 år gammel jente som skal ha blitt presset til å gjennomføre en vielsesseremoni med sin seks år eldre fetter i en leilighet i Oslo.

Det var barnevernet på Stovner i Oslo som slo alarm og fikk politiet til å overta etterforskningen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger