Hopp til innhold

Offentliggjør rapport fredag: – Alvorlig situasjon

Rapporten som påpekte svakheter på Follobanen blir ikke kjent før fredag. Under en pressekonferanse torsdag beklaget Bane Nor nok en gang til passasjerene.

Blixtunnelen på Follobanen

Blixtunnelen er ikke i bruk som planlagt ennå.

Foto: Nicolas Tourrenc

I romjulen ble det klart at prestisjeprosjektet Follobanen har problemer, og må holdes stengt inntil videre.

– Vi er i en veldig alvorlig situasjon. Dessverre er trafikken på Follobanen stoppet. Det har store konsekvenser for passasjerene. Dette er noe vi selvfølgelig beklager, sier Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund under en pressekonferanse torsdag.

Konserndirektør Stine Undrum sier at de går gjennom hele tunnelen systematisk.

– Vi har gjort mye fysisk arbeid allerede, og har utbedret elleve skjøter. Vi har også vurdert jordingssystemet. Vi har jobbet gjennom hele julen, gjennom hele nyttår, og hver eneste dag hele døgnet, for å få rutetilbudet opp å stå igjen. Det er vårt fremste fokus, sier hun.

Konserndirektør Stine Undrum.

Konserndirektør i Bane Nor Stine Undrum.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Vurdering

Både 20. desember og 23. desember tok et koblingshus fyr i Ski. En feil med systemet for returstrøm og jording er årsaken til at banen må holdes stengt.

Bane Nor ville ha en ekstra vurdering av løsningen i fjor, og fikk en rapport i oktober av rådgiverselskapet Norconsult som påpekte svakheter. Rapporten offentliggjøres fredag.

– Etter en vurdering internt i Bane Nor og sammen med Norconsult var konklusjonen at dette var akseptabelt og at det ikke var noe i veien for å starte med togtrafikk, sier prosjektdirektør Per David Borenstein.

Prosjektdirektør for Follobanen Per David Borenstein.

Prosjektdirektør for Follobanen Per David Borenstein.

Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Videre forteller han at det er fokus på jording og returstrømmer hele tiden, og at de jobber risikobasert.

– I et prosjekt som dette har vi et kvalitetssikringssystem. Det identifiseres ulike risikoer som man må se nærmere på. En av risikoene som har blitt identifisert er dette med jording og returstrømmer.

Ifølge Borenstein hadde entreprenøren valgt en teknisk løsning som han ikke var helt vant til.

– Det er innenfor teknisk regelverk å gjøre det, men den var litt ukjent for oss. Så vi ba Norconsult om å også gå gjennom disse beregningene og se om det er noe vi bør være oppmerksomme på, sier Borenstein.

Styret: Burde fått vite om svakhet

Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund sier ingen fortalte han om risikoen før banen ble åpnet 11. desember.

Styreleder i Bane Nor, Cato Hellesjø, sier han fikk kjennskap til rapporten tirsdag denne uken. Han mener informasjon om risikoen ikke bare skulle nådd toppsjefen, men også styret.

– Det er en vesentlig faktor i forbindelse med kvaliteten, for å holde Follobanen oppe. Derfor skulle naturlig nok styret og administrasjon kjent til dette. All usikkerhet og risiko ønsker vi å kjenne til, sa Hellesjø til NRK onsdag.

Møte om Follobanen

Cato Hellesjø, styreleder i Bane Nor.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) ønsker en ekstern gjennomgang av saken.

– Det har kommet fram informasjon som bekymrer meg. Det har vært usikkerhet om valgt løsning når det gjelder returstrøm og jording, sa han tirsdag.

Jernbanelinjen kostet 36,8 milliarder kroner og tok 13 år å bygge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger