Hopp til innhold

Oddekalv bløffet om rotenon-aksjon

Miljøaktivist Kurt Oddekalv gikk torsdag kveld høyt ut og sa han hadde helt rotenon i sjøen ved et oppdrettsanlegg for å drepe fisken. Til politiet har han forklart at det var melk som gikk over ripa.

Kurt Oddekalv

Kurt Oddekalv har tilstått overfor politiet at det var melk han helte ut i oppdrettsanlegget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Vi tok ut en foreløpig siktelse på forsøk på grovt skadeverk og tok ham inn til avhør, hvor han har forklart at det bare var snakk om melk. Våre undersøkelser av båten hans har heller ikke avslørt spor etter rotenon, sier jourhavende jurist Ørjan Ogne i Hordaland politidistrikt til NTB.

Dermed kunne den omstridte miljøaktivisten løslates.

– Vår foreløpige konklusjon er at dette er en skrøne fra hans side for å få oppmerksomhet om saken, legger Ogne til. Han sier det er for tidlig å si om torsdagens stunt får noe etterspill for Oddekalv.

LES OGSÅ: Samlet miljøbevegelse tar avstand fra Oddekalvs giftstunt

LES OGSÅ: Oddekalv arrestert etter aksjon

770.000 ørret

Den frittalende lederen for Norges Miljøvernforbund sa han hadde helt rotenon i sjøen ved Vaksdal i Hordaland for å drepe all fisken i et oppdrettsanlegg: 770.000 ørret. Målet var å protestere mot at fiskeriministeren og fiskeridirektøren ga klarsignal til oppdrettsanlegget i villaksens vandringsrute, til tross for at kommunen ifølge ham selv har sagt nei.

– Elendig

Lerøy Seafood, som eier anlegget, har opplyst til politiet at de ikke har funnet fisk som har dødd som følge av aksjonen.
Andre miljøorganisasjoner ga torsdag tydelig uttrykk for at de har lite til overs for Oddekalvs fremgangsmåte. En aksjon basert på løgn «må karakteriseres som elendig», skriver Bellona, Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og WWF i en felles pressemelding.

AKTUELT NÅ