Oceanwood kjøper Norske Skog: – En fantastisk dag for de ansatte

Investeringsselskapet Oceanwood kjøper Norske Skog for 2,3 milliarder kroner. Norske Skog-konsernsjef Lars Sperre sier han håper selskapet har langsiktige planer for konsernet.

Norske Skog presenterer ny redningsplan

UROLIG: Konsernsjef Lars Sperre sier han håper Oceanwood har langsiktige planer for Norske Skog ASA. Her under presentasjonen av en redningsplan for selskapet i september i fjor.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det går frem av en pressemelding sendt ut fredag morgen.

Avklaringen om hvem som blir ny eier av de sju fabrikkene til Norske Skog har latt vente på seg.

Selskapet har slitt med stor gjeld, og lånerentene har truet med å knekke selskapet, selv om driften går i pluss. Lars Sperre, konsernsjef i Norske Skog, mener dagen i dag er en fantastisk dag for selskapet.

– Dette er en milepæl i «topp tre»-sjiktet i Norske Skogs historie, fordi vi i dag får en endelig løsning på de finansielle utfordringene selskapet har hatt.

– Det er en fantastisk dag for de ansatte i Norske Skog, og for våre leverandører og våre kunder, som vil få en endelig avklaring på den lange prosessen vi har vært gjennom.

– Får se hvor vellykket det blir

Før påske meldte flere medier at Oceanwood, som tidligere samarbeidet med Kjell Inge Røkke og Aker, hadde vunnet budrunden, men en bekreftelse lot vente på seg. Oceanwood er et investeringsselskap basert i England, som gjorde sin første investering i Norske Skog i 2015.

– De gjør gjerne denne typen transaksjoner, hvor de går inn og forsøker å løse problemer som selskaper som Norske Skog har hatt, sier Sperre om investeringsselskapet.

Kjell Inge Røkke

Aker ASA og Kjell Inge Røkke meldte i november at de ønsket å kjøpe halvparten av Norske Skog ASA, sammen med Oceanwood.

Foto: Odd Iversen / NRK

Konsernsjefen mener den krevende finansielle situasjonen har tatt mye av oppmerksomheten for Norske Skog den siste tiden. Han forteller at Norske Skog har vært i kontakt med rundt 100 potensielle interessenter, og sier mellom 5 til 10 av disse ble med i budgivningsrunden.

Til slutt var det Oceanwood som hadde det mest interessante kontanttilbudet på rundt 235 millioner euro.

– Hvor langsiktig kan man regne med at et utenlandsk investeringsselskap er som eier av et tradisjonsrikt norsk konsern?

– Jeg tror enhver som kjøper Norske Skog må ha en viss langsiktighet. Nå må vi bruke tid på å komme oss ut av den finansielle tåka vi har vært i, og så skal vi jobbe med å få Norske Skog godt plantet som en langsiktig aktør publikasjonspapirmarkedet, sier Sperre, og legger til:

– Oceanwood har sagt at de ønsker å være med på den reisen, så får vi se hvor vellykket den turen blir, men jeg tror det blir et veldig bra partnerskap.

Norske Skog

John Chiang, sjef i Oceanwood Capital Management, Norsker Skog-styreleder Sven Ombudstvedt og Norske Skog-konsernsjef Lars Sperre på fredagens pressekonferanse.

Foto: Trond Lydersen / NRK

Røkke falt av lasset

John Chiang, sjef i Oceanwood Capital Management, sier det blir spennende å jobbe med det norske selskapet.

– Vi skal støtte selskapet og ledelsen i deres nye start. Utfordringene har ikke vært det operative, men budsjettbalansen, påpeker Chiang.

Det er tidligere meldt at Kjell Inge Røkkes Aker ønsket å kjøpe Norske Skog sammen med Oceanwood. Slik ble det ikke.

– Vi har diskutert muligheten for å jobbe sammen om dette prosjektet med Aker, men til slutt ble vi ikke enige om det endelige tilbudet. Derfor bestemte vi oss for å gå videre på egen hånd, men vi skal se hva som skjer i fremtiden, sier Chiang, som ikke ønsker å svare på spørsmål om Aker til slutt syntes at prisen ble for høy.

– Bedre vilkår innen EU

John Chiang, sjef i Oceanwood Capital Management

John Chiang, sjef i Oceanwood Capital Management.

Foto: Jorunn Hatling / NRK

På en pressekonferanse fredag morgen opplyste Sperre at det fortsatt gjenstår noen formelle godkjenningsprosesser før oppkjøpet er gjennomført. Sperre kaller dette «formalia», og regner med at det vil gå i orden i løpet av 4 til 6 måneder.

Norske Skog har ifølge Sperre rundt 2500 ansatte, og en omsetning i 2017 på 11,5 milliarder kroner. Styreleder Sven Ombudstvedt i Norske Skog sier han opplever Oceanwood som den beste eieren Norske Skog kunne få.

Ombudstvedt er positiv når det gjelder videre drift av Norske Skogs to fabrikker i Norge, men kommer samtidig med en oppfordring til norske myndigheter.

– Dette er fabrikker som er godt drevet, med lave kostnader. Utfordringene vi har i Norge handler om å få ned kostnadene på transport av tømmer og elutgifter. Dette er ikke noe som truer arbeidsplasser direkte, men vi må ha bedre vilkår.

– Sverige, Finland og EU har betydelig bedre vilkår slik situasjonen er i dag, noe vi har forsøkt å kommunisere til norske myndigheter.

Norske Skog

Det har tatt tid å få en avklaring om hvem som blir ny eier av de sju fabrikkene til Norske Skog.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger