Vil hindre spekulanter å kjøpe bolig

For å få boligprisene ned innfører OBOS forbud mot spekulanter. Selvaag Bolig mener på sin side at høyere skatt på sekundærbolig er løsningen.

Sørenga

PRESSER MARKEDET: OBOS og Selvaag anslår at mellom 3-5 prosent av boligene går til spekulanter. Selv om det å gjøre det forbudt ikke vil dempe prispresset mye, mener OBOS at det er bedre enn ingenting.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Flere boliger kjøpes opp av folk med helt andre intensjoner enn å bo i dem. Leiligheter blir solgt på papiret og mange lar dermed leilighetene stå tomme. Dette er med på å presse boligmarkedet.

– Det er lettjente penger, og risikoen er minimal. Det er lett å se hvorfor spekulanter fristes når du hører om objekter som øker mange hundre tusen i pris på kort tid, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Daniel Kjørberg Siraj

VIL FORBY: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS vil innføre forbud mot spekulanter og oppfordrer resten av bransjen til å gjøre det samme.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / OBOS

Derfor innfører OBOS fra nå av totalforbud mot å selge kontraktsposisjoner og oppfordrer resten av bransjen til å gjøre det samme.

– Vi ønsker å bygge boliger for de som skal eie eller leie. Når bolig blir et verdipapir må vi som bransje gå foran å si at dette ønsker vi ikke, sier Kjørberg Siraj.

Kjørberg Siraj anslår at mellom 3-5 prosent av boligene går til spekulanter. Sammen med å skjerpe vilkår i forhold til egenkapital-krav og finansiering på sekundærbolig, kan tiltaket i sum dra ned markedet, mener han.

Økte skatter

Selvaag Bolig derimot er ikke enig i at å forby salg til spekulanter vil dempe prispresset. Det er ikke noe de vil vurdere å innføre i første omgang.

Baard Schumann

MER SKATT: Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener at skatt på sekundærbolig vil dempe prisveksten.

Foto: Katrine Lunke

– Vi ser et større problem i at folk kjøper bolig for utleie i forhold til den mengden som blir solgt. Høyere skatt på sekundærbolig ville dempet prisveksten, sier administrerende direktør Baard Schumann.

Han beregner at cirka 10-20 prosent av leilighetene i Selvaags prosjekter går til utleie.

– Mange gjør dette for å få ned formuesbeskatningen sin. Hadde vi økt skattene ville det blitt mindre av det, forklarer han.

For liten politisk debatt

SVs Audun Lysbakken uttalte i Politisk Kvarter tirsdag morgen at han mener skattesystemet i dag er rigget for spekulasjon og prisvekst.

SV-leiar Audun Lysbakken.

BOLIGSKATT: Audun Lysbakken ønsker å innføre moderat nasjonal eiendomsskatt.

Foto: NRK

– Boligskatt er en hellig ku i norsk politikk som ingen vil ta i. SV har også tidligere vært imot, men nå kan vi ikke ignorere dette lenger. Så mange økonomiske eksperter sier at å legge om skattesystemet vil hjelpe. Da må vi gjøre det, mener han.

Lysbakken mener det er fullt mulig å gjennomgføre nasjonal eiendomsskatt om det kombinerers med lavere skatt på arbeidsinntekt.

– Da ønsker vi å skattelegge sekundærbolig mest. For folk flest er det ikke så viktig hva det skattes på, men hvor mye, sier han.

Samsending med P2.
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger