Vil hindre spekulanter å kjøpe bolig

For å få boligprisene ned innfører OBOS forbud mot spekulanter. Selvaag Bolig mener på sin side at høyere skatt på sekundærbolig er løsningen.

Sørenga

PRESSER MARKEDET: OBOS og Selvaag anslår at mellom 3-5 prosent av boligene går til spekulanter. Selv om det å gjøre det forbudt ikke vil dempe prispresset mye, mener OBOS at det er bedre enn ingenting.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Flere boliger kjøpes opp av folk med helt andre intensjoner enn å bo i dem. Leiligheter blir solgt på papiret og mange lar dermed leilighetene stå tomme. Dette er med på å presse boligmarkedet.

– Det er lettjente penger, og risikoen er minimal. Det er lett å se hvorfor spekulanter fristes når du hører om objekter som øker mange hundre tusen i pris på kort tid, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Daniel Kjørberg Siraj

VIL FORBY: Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS vil innføre forbud mot spekulanter og oppfordrer resten av bransjen til å gjøre det samme.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen / OBOS

Derfor innfører OBOS fra nå av totalforbud mot å selge kontraktsposisjoner og oppfordrer resten av bransjen til å gjøre det samme.

– Vi ønsker å bygge boliger for de som skal eie eller leie. Når bolig blir et verdipapir må vi som bransje gå foran å si at dette ønsker vi ikke, sier Kjørberg Siraj.

Kjørberg Siraj anslår at mellom 3-5 prosent av boligene går til spekulanter. Sammen med å skjerpe vilkår i forhold til egenkapital-krav og finansiering på sekundærbolig, kan tiltaket i sum dra ned markedet, mener han.

Økte skatter

Selvaag Bolig derimot er ikke enig i at å forby salg til spekulanter vil dempe prispresset. Det er ikke noe de vil vurdere å innføre i første omgang.

Baard Schumann

MER SKATT: Administrerende direktør Baard Schumann i Selvaag Bolig mener at skatt på sekundærbolig vil dempe prisveksten.

Foto: Katrine Lunke

– Vi ser et større problem i at folk kjøper bolig for utleie i forhold til den mengden som blir solgt. Høyere skatt på sekundærbolig ville dempet prisveksten, sier administrerende direktør Baard Schumann.

Han beregner at cirka 10-20 prosent av leilighetene i Selvaags prosjekter går til utleie.

– Mange gjør dette for å få ned formuesbeskatningen sin. Hadde vi økt skattene ville det blitt mindre av det, forklarer han.

For liten politisk debatt

SVs Audun Lysbakken uttalte i Politisk Kvarter tirsdag morgen at han mener skattesystemet i dag er rigget for spekulasjon og prisvekst.

SV-leiar Audun Lysbakken.

BOLIGSKATT: Audun Lysbakken ønsker å innføre moderat nasjonal eiendomsskatt.

Foto: NRK

– Boligskatt er en hellig ku i norsk politikk som ingen vil ta i. SV har også tidligere vært imot, men nå kan vi ikke ignorere dette lenger. Så mange økonomiske eksperter sier at å legge om skattesystemet vil hjelpe. Da må vi gjøre det, mener han.

Lysbakken mener det er fullt mulig å gjennomgføre nasjonal eiendomsskatt om det kombinerers med lavere skatt på arbeidsinntekt.

– Da ønsker vi å skattelegge sekundærbolig mest. For folk flest er det ikke så viktig hva det skattes på, men hvor mye, sier han.

Samsending med P2.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger