– Vi tar sikte på at utvalget nedsettes innen utgangen av august 2017, sier Amundsen til NTB.
Utvalget skal blant annet vurdere om det bør opprettes en permanent undersøkelseskommisjon som skal granske hvert enkelt partnerdrap i Norge. Både likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm og Krisesentersekretariatet har tatt til orde for en slik «havarikommisjon».
Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) vil sette ned et utvalg som skal se på hvordan partnerdrap kan forebygges.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix– Vi har en stor utfordring i det norske samfunnet, og det er tydelig at innsatsen ikke er god nok, sa Bjurstrøm til NTB nylig.
En granskingskommisjon som undersøker hvor det sviktet før drapene fant sted, vil kunne bidra til å få ned antall slike drap, mener hun.
7 av de 27 drapsofrene i fjor var gjerningspersonens partner eller ekspartner. Mens andre typer drap faller på statistikken, har antall partnerdrap i snitt ligget på samme nivå i 25 år.
Rapport i 2015
For halvannet år siden, i slutten av 2015, mottok regjeringen en forskningsrapport som konkluderte med at partnerdrapene ikke skjer uten forvarsel. I sju av ti saker var det registrert voldshendelser i forkant. Det er dermed mulig å forebygge, fastslår forskerne, som også definerte risikofaktorer.
Men ifølge rapporten opplever privatpersoner å ikke bli tatt på alvor når de varsler politi eller helsevesen om mulig partnervold, og ulike etater varsler ikke hverandre om risikotilfeller de vet om.
Forskerne gikk gjennom alle partnerdrap fra 1990 til 2012 der det forelå en rettskraftig dom.
- Les også:
Overser forvarslene
Mandag innledes rettssaken etter et av fjorårets partnerdrap, der en 37 år gammel kvinne og hennes 12-årige sønn ble drept i Kirkenes. Kvinnens 59 år gamle mann har erkjent drapene.
Kvinnen var i kontakt med politiet kort tid i forveien, og politiet har fått kritikk for ikke å bruke et verktøy de er pålagt å bruke for å avdekke risiko for partnervold.
- Les også:
Se saker i sammenheng
Statsråden vedgår at det er behov for øke kunnskap og kompetanse i politi og hjelpeapparat og styrke det forebyggende arbeidet.
På spørsmål om hva et nytt utvalg vil kunne bidra med av ny kunnskap sammenlignet med forskningsrapporten fra 2015, svarer Amundsen:
– Utvalget skal utrede forhold som antas å ha betydning for å forebygge partnerdrap og hensikten er at erfarne fagfolk skal vurdere flere saker i sammenheng. Gjennom sitt arbeid vil utvalget ha et bedre grunnlag for sammenligning og systematisk analyse, enn den enkelte tilsynsmyndighet. Forskningsrapporten vil være ett av flere viktige grunnlagsdokumenter for utvalget.
Justisministeren varsler også at det «i løpet av høsten» vil bli vurdert om det skal utarbeides en ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner. Den nåværende planen løper ut i år.
– Vold i nære relasjoner er et område hvor både likestillingspolitiske, kriminalpolitiske og helse- og sosialpolitiske virkemidler er påkrevet, sier Amundsen.