Planlegger nytt bombeavhør av Breivik

Politiet vil gjennomføre et nytt avhør med Anders Behring Breivik om bombeproduksjonen på gården ved Åsta. Etterforskerne ønsker også nye avhør av 32-åringens søster i USA.

Etterforskere på Åsta gård tirsdag 30. august 2011

Hvordan den terrorsiktede produserte bomben ute på gården vil være tema for nye avhør.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

– Neste avhør av siktede vil bli spisset inn mot Vålstua gård. Formålet fortsatt å avgjøre om han var alene, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NRK.no.

Les også: – Låven er sentral i etterforskningen
Les også:
Ransaker terrorgården på nytt

Ifølge Kraby er målet å avhøre Behring Breivik i løpet av uka. Siden pågripelsen er 32-åringen avhørt i 65 timer. Politiadvokaten bekrefter at det fortsatt er aktuelt å ta siktede med tilbake på gården.

Kunstgjødsel

Politiet vil sjekke hva Breivik kan ha gjort alene, og ser da blant annet på hvordan han flyttet på de store sekkene med kunstgjødsel.

Foto: Jo E. Brenden / Scanpix

– Dette er noe vi vurderer fortløpende, men vi har ikke tatt endelig stilling til det, sier han.

– Aleneteori styrket

For å utelukke om Behring Breivik hadde medhjelpere, er spørsmålene rundt produksjonen på gården svært detaljerte.

– Vi ønsker å kartlegge om han har så god oversikt over bombeproduksjon at det sannsynliggjør at han var alene. Det er så konkret som at vi for eksempel må vite hvordan han klarte å løfte de tunge sekkene alene, sier Kraby.

Les også: Fingeravtrykk kan avsløre medhjelpere
Les også: Har gjort interessante funn på terrorgården

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier politiet ønsker å gjennomføre nye avhør av den terrorsiktede i løpet av uka.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han understreker at etterforskningen så langt ikke har avdekket spor som tyder på at Behring Breivik hadde medhjelpere.

– Teorien om at han var alene er styrket, men vi er fortsatt i en tidlig fase. Foreløpig er det ikke avdekket noen brister i forklaringen hans, sier politiadvokaten til NRK.no.

Bakgrunn: I dette rommet avhøres den terrorsiktede

1000 beslag

I flere uker har politiet arbeidet med å sikre spor fra gården der Behring Breivik oppholdt seg de 82 siste dagene før terrorangrepet.

Etter å ha gjennomført teknisk og taktisk etterforskning sitter etterforskerne igjen med 1000 beslag fra gården utenfor Rena.

– Det meste av beslaget er knyttet til bombeproduksjon, men det er også gjort beslag blant hans personlige eiendeler. Mange av gjenstandene vi har funnet stammer fra tidligere eiere av gården, sier Kraby.

Les også: Sprengte Breviks restlager etter bombeproduksjonen

I tillegg til å gjennomsøke bygningenen centimeter for centimeter har politiet gått gjennom hele tomten med hunder.

– Vi har også gjennomført et såkalt recco-søk utendørs med sikte på å finne nedgravde elektroniske gjenstander. Men så langt er det ikke funnet noe som har betydning for saken, sier politiadvokaten.

Politiet ransaker Anders Behring Breiviks gård

Politiet har sikret seg et svært stort antall beslag ute fra gården ved Åsta. Mange av gjenstandene ble sikret og fraktet vekk i denne containeren av politietterforskere.

Foto: Ingunn Andersen

Vitneavhør

I tillegg til sporet om medhjelpere jobber politiet fortsatt på spreng med å kartlegge 32-åringens livsførsel både i Norge og utlandet.

På bakgrunn av siktedes forklaring om stor aktivitet utenfor Norge har politiet allerede gjennomført en rekke vitneavhør i blant annet Storbritannia og Tyskland.

I helgen skrev det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel at politiet gransker Behring Breiviks kontakt med nynazistisk miljø i Bayern.

Politiet sier det også er aktuelt å gjennomføre nye avhør med Behring Breiviks nærmeste familie.

– Det er gjennomført flere avhør med siktedes mor. På bakgrunn av avhørene med henne ønsker vi å foreta et nytt avhør med søsteren som er bosatt i USA. Dette for å kartlegge opplysninger om siktedes familiesituasjon og hans bevegelser, sier Kraby.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger