Hopp til innhold

Nyresyke Ragnar (83) har gitt opp å bruke pasienttransport til sykehuset

Ragnar Ryenbakken stoler ikke lenger på ordningen som skal frakte ham til og fra Ullevål universitetssykehus. 83-åringen har liten tro på at dagens vedtak i Stortinget vil gjøre situasjonen bedre.

Ragnar Ryenbakken

HELDIG: 83 år gamle Ragnar Ryenbakken sier han er heldig som har familie som kan kjøre ham til og fra sykehuset. Den lovpålagte ordningen som skal gi refunderte taxiturer ønsker han ikke å bruke lenger.

Foto: Helge Tvedten / NRK

Ragnar Ryenbakken forteller at han var en ganske sprek mann, frem til han i fjor sommer fikk påvist nyresvikt i kategori fem, den mest alvorlige kategorien. Han beskriver det selv som «det verste man kan få».

– Det ble et helt annet liv enn jeg var vant til, alt er snudd på hodet, sier 83-åringen, som har fått tilgang til et dialyseapparat til hjemmebruk.

Likevel må han jevnlig til Oslo universitetssykehus for kontroll og oppfølging. I den forbindelse har Ryenbakken hatt flere dårlige opplevelser med at pasienttransporten ikke kommer, eller at taxiselskaper sier de ikke har mottatt noen bestilling.

– Tenker mest på å spare kroner

Den mest ubehagelige episoden skjedde ifølge 83-åringen i vinter. Etter å ha ventet på hjemtransport fra Ullevål fikk Ryenbakken beskjed om at han skulle fraktes i en bil sammen med to andre pasienter.

– Det var på det kaldeste i vinter, og jeg satt på et venterom der det stadig blåste kald luft inn. Det var ganske ubehagelig. Det gikk vel i overkant av 45 minutter før denne bilen kom og hentet meg. Deretter skulle den til to andre steder på området.

– Jeg følte at det var guffent å bli satt i en sånn situasjon, der man tar mer hensyn til transporten og kanskje det å spare noen få kroner. Det tas veldig lite hensyn til den som er pasient og får belastningen.

Ragnars sønn Jan Christian Ryenbakken sier familien nå har bestemt seg for å kjøre 83-åringen til alle avtaler, heller enn å benytte seg av den lovpålagte ordningen som skal gi gratis pasientreiser.

– Det er veldig uverdig, med tanke på hans situasjon. Det er synd at man skal ha denne merbelastningen når man er særdeles redusert.

OUS: – Trist å høre

Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved OUS

Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Helge Tvedten / NRK

NRK har den siste tiden omtalt omfattende problemer som følge av dagens ordning med pasientreiser, som gjentatte «bomturer» og lang ventetid for svært syke kreftpasienter.

Torsdag vedtok et flertall på Stortinget i dag en innstilling fra helse- og omsorgskomiteen om en fullstendig gjennomgang av pasienttransportordningen.

Senterpartiets Kjersti Toppe sier gjennomgangen også kan vurdere muligheten for at helseforetakene kan organisere sin egen transport, slik Oslo universitetssykehus ønsker. Per i dag setter Samferdselsloven begrensninger for dette, som gjør at kommunene i praksis må gi løyvene til taxiselskapene.

Bjørn Erikstein, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, sier det er trist å høre om Ragnar Ryenbakkens erfaringer med pasienttransport.

– Jeg synes det er kjempetrist. Men det sier det vi også ser, at det er noen pasienter som trenger et bedre tilbud enn det vi har til de vanlige pasientene i dag. Politikerne må se på løyvesystemet, og se om det er mulig å organisere det annerledes for virksomheter som vår.

Etter å ha lest innstillingen som ble vedtatt torsdag, er imidlertid ikke Ragnar eller sønnen Jan Christian Ryenbakken veldig imponerte. De beskriver innstillingen som «en haug med flotte ord».

83-åringen mener det burde være mulig å få til en bedre ordning.

– Det er egentlig ikke så store midler som skal til, sammenlignet med andre formål. Det gjelder en svak gruppe, som er lett å ramme. Det er litt stygt tenkt, men slik føler jeg at det er.

Ragnar og Jan Christian Ryenbakken

Ragnar Ryenbakken bor bare om lag 15 minutters kjøring unna Oslo universitetssykehus. Sønnen Jan Christian mener situasjonen er enda mer prekær for pasienter som bor lenger unna sykehuset, eller ikke har pårørende som kan kjøre.

Foto: Helge Tvedten / NRK

AKTUELT NÅ