Hopp til innhold

Nye vitner snudde saken

Klagenemnda hadde avgjort at offiseren skulle refses da han kom tilbake med nye vitner. Det er første gang på 20 år at noen får gjenopptatt en slik sak, sier tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl, som var med i prosessen.

Arne Willy Dahl

Tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl forteller om prosessen som førte til at offiseren likevel ikke refses.

Foto: Scanpix

Alice Asplund

Alice Asplund var 23 år gammel og avtjente førstegangstjeneste da hun ble beordret til å bade naken under en øvelse i 2011.

Foto: Georg Austad/Forsvaret

– Ja, det er såpass historisk at disiplinærreglementet ikke sier noe om gjenopptagelse, sier tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl.

Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret opprettholdt først refsen av offiseren som beordret Alice Asplund til å bade naken under øvelse.

Men over ett år etter avgjørelsen kom Norges Offisersforbund tilbake og ønsket saken gjenopptatt. De mente blant annet at nye vitner kunne kaste nytt lys over saken.

– Fokuserte ikke på systemet

Dermed ble saken gjenopptatt, og nye opplysninger vippet nemnda over til frikjenning – etter en skjønnsmessig vurdering.

– Vi opplevde at den første behandlingen av saken ikke ble belyst godt nok. Man fikk ikke sett på helheten i det som skjedde, og fokuserte etter vår oppfatning for mye på enkeltperson og ikke på systemet om helhet, sier Torbjørn Bongo, nestleder i Norges Offisersforbund.

Han ønsker ikke å si hvilke nye opplysninger som offisersforbundet la frem for nemnda.

– Det er en personalsak, og vi ønsker ikke å gå i detalj på det, sier Bongo.

Generaladvokat Arne Willy Dahl letter litt på sløret.

– Utgangspunktet var at saken ikke var helt opplagt. Det handlet om hva som var blitt sagt, hva som var ment og hva den andre hadde oppfattet, sier Dahl.

Skjønnsmessig vurdering

Det er den militær straffeloven som gjelder (se fakta). Men dette er en lov som stiller krav til klagenemnda om å bruka skjønn når de fatter vedtaket sitt, sier tidligere generaladvokat Arne Willy Dahl.

– Ja, jeg må nesten si det. Paragraf 77 gjelder brudd på militære tjenesteplikter. Og i mange tilfeller finner du de definert i sikkerhetsbestemmelser og andre reglementer, men i det tilfellet her så var det ikke noe reglementsbestemmelse som direkte regulerte det, uttaler Dahl.

Mange ble opprørt over nemndas vedtak da dette ble kjent i går. Dahl mener reaksjonene kunne blitt annerledes om de kjente grunnlaget for avgjørelsen.

– Jeg tror nok at det hadde vært fornuftig om i hvert fall hovedpunktene i begrunnelsen ble kjent. Det bør kunne skje uten at det brytes noen taushetsplikt, sier Dahl.

Krever offentliggjøring

Hvor langt kan en befal gå i sine ordre til menige? I går krevde en rekke politikere at klagenemndas vurdering måtte bli kjent.

– Vi trenger å vite om det er tolkningen av regelverket som er feil, eller om det er regelverket som er feil. Det er viktig at det blir ryddet opp i dette raskt, sa Arbeiderpartiets Jette Christensen til NRK i går.

Forsvaret mener saken er underlagt taushetsplikt, men offentlighetseksperter NRK har snakket med, mener dette ikke stemmer.

– Jeg ser ingen grunn til ikke å offentliggjøre begrunnelsen. Dette handler om hva som er lov og ikke lov i militæret, sier advokat Wessel-Aas.

En grov feilvurdering, mener generalsekretær Jensen i Norsk Redaktørforening:

– Jeg tror Forsvaret er på juridisk meget tynn is når de skal finne lovhjemmel for å holde dette vedtaket og begrunnelsen hemmelig, sier Jensen.


AKTUELT NÅ