Hopp til innhold

Nye regler fra i dag: Slik tester du deg for korona nå

Fra i dag kan alle som mistenker at de er smittet av covid-19 teste seg, uten henvisning fra lege. Dette er slik du går frem.

Koronatesting i telt Aker sykehus

TESTING: Fra i dag blir det enklere å teste seg for korona.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Dersom du tror du kan være smittet av korona eller har forkjølelsesliknende symptomer bør du teste deg, skriver Helsedirektoratet .

Fra i dag endres testkriteriene slik at du ikke lenger trenger en leges vurdering for å få bli testet.

På Helsenorges side Koronasjekk kan du finne ut om du bør testes.

– Det er viktig at alle som nå tror at de kan være smittet eller har forkjølelseslignende symptomer benytter anledningen til å teste seg. Korona-testing er gratis og svaret får man etter en til to dager ved å logge seg inn på helsenorge.no, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Slik går du frem

Sjekk hjemmesiden til kommunen din om hvor du skal henvende deg.

I store kommuner har man testsentre som koordinerer dette, i mindre kommuner vil det kunne tas koronatest ved fastlegekontoret. Husk å alltid varsle på forhånd slik at du ikke møter opp på venterom eller andre steder der du kan utsette andre for smitte, sier Nakstad til NRK.

Espen Rostrup Nakstad, assisterende helsedirektør i Helsedirektoratet, på baksiden av NRK 9. juli i år. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

LETTERE: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad mener det er avgjørende at alle som tror de kan være smittet nå tester seg.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Alle som testes skal holde seg hjemme til negativt prøvesvar og de er blitt symptomfrie.

– Hvis du har testet deg på grunn av nyoppståtte luftveissymptomer eller feber bør du holde deg hjemme til du har mottatt prøvesvar. Hvis du ikke har symptomer men har testet deg fordi du har kommet hjem fra et «rødt land», eller fordi du er nærkontakt til en syk person, skal du også holde deg hjemme i karantene til du har mottatt prøvesvar, sier Nakstad.

Koronatesting i Vennesla

ØKT KAPASITET: Kommunene har fått beskjed om å øke testkapasiteten de neste ukene. Nå skal testkapasiteten være på 1,5 prosent av befolkningen i kommunen, med mulighet for å oppjusteres til 5 prosent.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Oslo har ikke oppdatert hvordan å teste seg med nye kriterier

Onsdag morgen hadde imidlertid ikke Oslo kommune oppdatert hjemmesidene sine om hvordan du nå kan teste deg uten å gå via fastlege.

På Bergen kommune sine sider bestiller du tilsynelatende enkelt en testtime direkte på deres hjemmesider ved å registrere deg.

I Trondheim har de en koronatelefon du kan ringe for å bestille en time for å bli testet, de advarer imidlertid om at det kan ta noe tid.

Når testen er tatt får du prøvesvarene dine på denne siden til helsenorge.no uansett hvor du befinner deg i lander. Normalt vil svaret komme innen to dager etter du tok testen.

– Hvis testen din er positiv vil du bli kontaktet av fastlegen eller kommunen, sier Nakstad.

Sprengt testkapasitet

I går fortalte NRK om hvordan hverken Oslo, Bergen eller Trondheim møter kravet for hvor mange mennesker de må kunne teste hver uke.

Målet til Helsedirektoratet at alle kommuner i landet skal kunne teste minst 1,5 prosent av innbyggerne i kommunen i uken, men med en plan om å øke til 5 prosent på kort varsel, dersom det oppstår et alvorlig smitteutbrudd.

NRKs kartlegging av Norges største kommuner viser at flere kommuner allerede sliter med å møte kravet på 1,5 prosent.

En oversikt over hvor mange kommunene testet 11. august

Kommune

Tester i uka

Prosent av befolkning

Oslo

5000

0,7

Kristiansand

850

0,7

Fredrikstad

587

0,7

Drammen

1400

1,4

Trondheim

2700

1,3

Asker

1425

1,5

Stavanger

2450

1,7

Bergen

4900

1,7

Bærum

2100

1,6

Lillestrøm

1700

1,9

Ekspander/minimer faktaboks

Regjeringa: – Dropp uforsvarlig festing og risikabel oppførsel

Kjersti Toppe: Regjeringen tar ikke ansvar for testingen

Stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, reagerer på at regjeringen og helsemyndighetene sier alle må teste seg uten å ta innover seg virkeligheten som utspiller seg i kommunene.

– Jeg blir rimelig provosert over at de ikke tar ansvar for at testing-systemet i realiteten har brutt sammen der vi trenger det mest – i storbyene rundt studiestart, sier Toppe.

Hun forteller at hun selv har erfaring fra familien både i Trondheim og Bergen.

– Det er telefonkø som går over dager bare for å komme gjennom. Og kommer man gjennom er det igjen flere dager før man får en time til testing. Dette er faktisk Høie sitt ansvar, mener hun.

Toppe mener testsituasjonen er uholdbar og forteller at hun i dag har sendt et skriftlige spørsmål til Høie, der hun ber han redegjøre for hva som konkret gjøres for å sikre at alle som ønsker å tese seg, slipper å vente i dagevis.

Sykdomsforløp

Sykdomsforløpet av covid-19 kan variere mye fra person til person, men dette er de tre vanligste forløpene.

  • Mildt forløp (dette gjelder for de aller fleste syke, om lag åtte av ti: Symptomene går over i løpet av en til to uker, og det er sjelden behov for behandling i helsetjenesten.
  • Moderat forløp: Etter fire til sju dager med milde symptomer får noen lungebetennelse med tung pust, forverring av hoste og stigende feber. Dersom du opplever tung pust, bør du kontakte lege. En del vil ha behov for innleggelse i sykehus.
  • Alvorlig forløp: Som ved moderat forløp, men disse personene har i tillegg behov for intensivbehandling. Disse personene kan ha symptomer i tre til seks uker. Dødsfall forekommer hos noen av dem som blir alvorlig syke.

AKTUELT NÅ